Cum riscă România să rămână fără personal medical?

Personalul de pe ambulanţă şi din UPU nu va mai fi obligat să se pensioneze la 57 de ani.

Guvernul a adoptat, marţi, o OUG prin care pensionarea personalului de pe ambulanţă şi din unităţile de primiri urgenţe (UPU) nu va mai fi obligatorie la 57 de ani, scrie Adevărul.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că Guvernul a decis suspendarea Legii 5/2021, care poate crea dezechilibre, până la sfârşitul anului 2022, pentru a putea analiza soluţii de modificare.

„Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului care lucrează în serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe. Iniţial, toate discuţiile care erau până la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiţii de către personalul care lucrează şi nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani şi dacă a completat stagiul de cotizare. Legea permite ca persoana care au ajuns la vârsta de 57 de ani înaintea pensionării să solicite anual şefului secţiei sau serviciului unde lucrează prelungirea cu câte un an a activităţii sale în cadrul serviciului respectiv cu condiţia de a fi consultată de un medic de medicina muncii şi să fie de acord şeful unităţii”, a spus Arafat.

El a arătat că impactul imediat ar fi că 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 18% din medicii de primiri urgenţe s-ar pensiona.

Şeful DSU a atras atenţia că nu sunt pensii mari pentru aceste persoane şi că ar exista probleme şi în ceea ce priveşte concediile dacă s-ar aplica legea.

„Un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică, ar lipsi în total în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că legea a fost suspendată în ansamblu până la finalul anului următor: „S-a suspendat întreaga lege ca să putem să o analizăm şi să vedem care sunt soluţiile şi împreună cu Parlamentul să venim cu soluţii de modificare şi, bineînţeles, la înţelegere cu colegii care sunt de la sindicat, serviciile de urgenţă să găsim soluţiile care să fie OK pentru personal, dar în acelaşi timp să nu ducă la pierderi de vieţi şi la un impact foarte grav pe viaţa cetăţenilor”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*