„Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață”

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează, în perioada 27-31 mai, „Săptămâna anti-fumat”, eveniment ce va include numeroase acțiuni de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă fumatul pentru sănătate.

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc activități de informare pe tema riscurilor la care se expun cei care aleg să recurgă la țigări.

„Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, reprezintă un prilej pentru ca spitalul nostru, dedicat tratării afecțiunilor pulmonare, să se implice mai puternic și în prevenția și educarea populației. Invităm cât mai multe persoane să se alăture evenimentelor pe care le organizăm în cadrul Săptămânii anti-fumat, pentru că este important să fim informați, să ne pese de sănătatea noastră, a semenilor noștri și să trăim într-un mediu cât mai puțin poluat. Doar împreună vom reuși să transmitem un mesaj puternic, prin care să conștientizăm un număr cât mai mare de oameni cu privire la pericolul fumatului”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Marș în centrul Sibiului

Marșul anti-fumat se va desfășura pe traseul Farmacia 24 – strada Nicolae Bălcescu, Piața Mare  şi retur, joi, 30 mai, începând cu orele 15.00. În cadrul marșului intitulat „Acordă prioritate vieții! Spune NU fumatului”, împreună cu voluntarii Asociației „Crucea Roșie” Sibiu, fumătorii vor primi mere în schimbul țigărilor. Ulterior, țigările colectate vor fi distruse, prin ardere, într-un gest simbolic ce semnifică un îndemn de renunțare la acest viciu. Vor participa elevi de la liceele sibiene, studenți ai Universității „Lucian Blaga” Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, voluntari ai mai multor asociații, personal medical și sibieni care doresc să se implice și să contribuie la transmiterea unui mesaj anti-fumat cât mai puternic. Fiecare participant va putea să aducă o pancartă cu propriile lozinci și desene anti-fumat.

Prezentări în liceele sibiene

Vor avea loc prezentări susținute de medicii pneumologi ai Spitalului de Pneumoftiziologie în liceele sibiene, la orele de dirigenție, pe tema consecințelor negative pe care fumatul le are asupra sănătății. Acestea vor avea loc în fiecare zi din săptămâna 27-31 mai, astfel încât tinerii sibieni să primească informații din surse medicale avizate și competente. Și, pentru a păstra mesajul transmis prin intermediul marșului, medicii le vor oferi mere elevilor participanți la prezentări, în scopul susținerii unui stil de viață sănătos.

Părintele Constantin Necula militează împotriva fumatului

Alături de marșul anti-fumat, o conferință susținută de părintele Constantin Necula este menită să amplifice mesajul anti-fumat. Titlul conferinței este „Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață. Cultura sănătății și a sufletului”. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Organizația Tinerilor Sibiu (OTS), în cadrul Săptămânii anti-fumat, joi, 30 mai, începând cu orele 18.00, în aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte. Intrarea va fi liberă.

Concurs de desene

Elevii sibieni au fost invitați în această perioadă să participe la concursul de desene pe tema „Renunțarea la fumat salvează vieți”, urmând ca în Săptămâna anti-fumat să fie anunțați elevii câștigători. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni – învățământ primar, gimnazial și liceal, iar pentru fiecare secțiune vor fi acordate câte trei premii. Cele mai frumoase desene vor fi expuse pe pancarte, în cadrul marșului anti-fumat, organizat în data de 30 mai.

Calendar

  • 29 mai, orele 12.00: premierea câștigătorilor concursului de desene anti-fumat – Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Aleea Filozofilor nr. 3-5
  • 30 mai, orele 15.00: marș anti-fumat, pe traseul str. Nicolae Bălcescu – Piața Mare – retur
  • 30 mai, orele 18.00: conferința „Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață. Cultura sănătății și a sufletului”, susținută de părintele Constantin Necula, în Aula „Facultății de Litere și Arte”
  • 27-31 mai: prezentări anti-fumat susținute de medicii pneumologi în liceele sibiene, la orele de dirigenție

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*