Lucrările de modernizare a drumului judeţean 105

Principala atracţie pentru turişti este, în această zonă, peisajul montan încă nealterat

Principala atracţie pentru turişti este, în această zonă, peisajul montan încă nealterat

G Sadu – Râu Sadului – Sădurel, cu o lungime de aproape 21 de kilometri, s-au finalizat înainte de termen. Miile de turişti care îşi petrec weekend-urile pe Valea Sadului, au posibilitatea acum să ajungă cu o oră jumătate mai repede pe Transalpina, dacă aleg acest drum.

„Acest drum este foarte important pentru că aduce turistul de la Sibiu, în zona Sadu, unde în perioada de iarnă, dar şi vara, în weekend, vin mii de turişti. Pe acest drum se poate ajunge pe Transalpina, fiind cel mai scurt drum care leagă Sadu şi zona Tărtărău şi care face legătura cu Obârşia Lotrului. Distanţa de 50 km poate fi parcursă pe 20 km pe drumul nou, asfaltat. Dacă un turist vrea să ajungă de la Sibiu pe Transalpina, economiseşte faţă de varianta Jina, ca timp, o oră jumătate, şi ca distanţă, 70 km”, a explicat primarul comunei Sadu, Valentin Ivan.

 

 

Drum de milioane

 

Contractul de finanţare, semnat în februarie 2010, are o valoare de peste 55 de milioane de lei, din care nerambursabili aproape 45,5 milioane, restul fiind contribuţia Consiliului Judeţean Sibiu. Lucrările au fost realizate de către Asocierea de firme Geiger Transilvania SRL şi Comtram SA, valoarea contractului de execuţie a lucrărilor, încheiat în  august 2010, ridicându-se la suma de peste 24,4 milioane de lei fără TVA. Lucrările au început efectiv în martie 2011 şi au o garanţie de cinci ani de la finalizare.

 

Investiţie complexă

 

Modernizarea acestui drum a presupus lucrări la terasamente şi la suprastructură, lucrări de scurgere a apelor, prin reabilitarea podeţelor existente şi execuţia de podeţe noi, şanţuri şi rigole. De asemenea, s-au executat lucrări de consolidări şi apărări de mal cu fundaţii adâncite de parapet şi gabioane. În cadrul proiectului au fost reabilitate trei poduri şi s-au construit două poduri noi, au fost amenajate drumurile laterale, accesele la proprietăţi, precum şi trotuarele din localităţile Sadu şi Râu Sadului. Semnalizarea rutieră a fost îmbunătăţită considerabil prin realizarea de marcaje, amplasarea bornelor kilometrice, a stâlpilor de ghidare şi a indicatoarelor rutiere noi, iar siguranţa rutieră a fost asigurată prin instalarea parapeţilor de protecţie. Pe tronsonul de drum modernizat au fost amenajate staţii de autobuz şi parcări. În plus, s-au efectuat lucrări de protecţie a mediului prin plantarea de arbori şi arbuşti, la ieşirea din Sadu.

 

Ioan CINDREA | preşedinte CJS

„Modernizarea acestui drum judeţean are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea economică şi turistică a zonei şi facilitează considerabil accesul spre atracţiile turistice aflate în acest areal din Mărginimea Sibiului.”

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*