De la muzeul digital al romanului românesc, la unul digital al literaturii române

Revista Transilvania și Muzeul ASTRA au organizat ieri, la Casa Hermes, în Piața Mică, vernisajul expoziției interactive „Romanul românesc al secolului al XIX-lea“.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, în special studenți ai ULBS și cadre universitare, dar și de prezența oficialităților locale și a echipei de la revista Transilvania, care s-a implicat direct în realizarea proiectului. Au fost prezenți, între alții Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean, Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga“, Ovidiu Baron, director adjunct al CNM ASTRA, și Dragoș Varga, Revista Transilvania.

„Parte a unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția inaugurează un muzeu digital al romanului românesc. Pentru prima dată în cultura română, toate romanele românești din secolul al XIX-lea au fost scanate și prelucrate digital, iar informațiile rezultate au fost integrate într-un muzeu digital care reconfigurează spectaculos toate reprezentările pe care le aveam despre secolul literar respectiv. După cum va arăta deja expoziția, romanul românesc al secolului al XIX-lea descrie o Românie mai urbanizată și mai europeană decât aveam impresia. Pe viitor, dorim să creăm și o secțiune pentru digitalizarea romanului românesc din secolul XX, atât cât ne permite legea, dar și pentru alte genuri literare. Noi am dori să creăm, aici, la Sibiu, în cadrul Muzeului ASTRA, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga, un muzeu digital al literaturii române“, a precizat Radu Vancu, redactor-șef al Revistei Transilvania, în cadrul discursului de deschidere al expoziției.

Au mai luat cuvântul: Andrei Terian, decanul Facultății de Litere și Arte, prorectorii ULBS Livia Ilie și Claudiu Kifor, precum și Mihai Dascălu, profesor la Politehnica București.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*