Deputatul Cindrea versus ANI

Parlamentarul social-democrat acuză interese politice . Viitoarea sa candidatură este pusă sub semnul întrebării

Cei 8.000 de euro pe care i-a câştigat soţia lui Ioan Cindrea în calitate de angajată a biroului parlamentar sunt motivul pentru care Agenţia Naţională de Integritate l-a luat la întrebări pe deputatul sibian. Agenţia propune retragerea dreptului lui Cindrea de a candida în următorii trei ani, dar şi pierderea fotoliului de parlamentar.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către Ioan Cindrea a infracţiunii de conflict de interese,  faptă ce se pedepseşte penal. Potrivit inspectorilor de integritate, liderul social-democrat „a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, doamna Cindrea Amalia, în perioada 05.10.2009 – 01.02.2011, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 34 Sibiu, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, potrivit unui comunicat de presă. Valoarea prejudiciului s-ar ridica la aproximativ 8.000 de euro, adică salariul încasat de Amalia Cindrea în perioada menţionată, mai adaugă anchetatorii.

Candidatură compromisă

Cazul a intrat în atenţia agenţiei la începutul acestui an, iar deputatul sibian ar fi fost invitat la sediu şi a aflat despre dosar. Dacă va fi găsit vinovat, Cindrea trebuie să-şi ia adio de la o viitoare candidatură pentru vreo funcţie publică, în următorii trei ani. „Au fost dispuse următoarele măsuri: iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”, se arată în comunicatul de presă. O asemenea sancţiune ar încurca serios planurile actualului deputat, pe care PSD Sibiu mizează la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, din 2012.

PSD contraatacă

Pe de altă parte, Ioan Cindrea susţine că nu a încălcat nici o lege angajându-şi soţia la biroul parlamentar şi că, mai degrabă, motivaţiile „acestei campanii murdare sunt interese exclusiv politice”. „Asistăm la o campanie murdară de intoxicare şi denigrare care încalcă principiile democratice dintr-un stat de drept. Afirm acest lucru pentru că apar în presă informaţii pe care eu nu le cunosc. Agenţia Naţională de Integritate nu mi-a transmis nici un material din care să rezulte că sunt într-un aşa-zis «conflict de interese»”, a replicat Cindrea, într-un comunicat de presă. Amalia Cindrea, fostă Bălăşoiu, şi-a început cariera politică în 2000, ca deputat din partea Partidului Umanist. Mai recent, ea a fost subprefect în timpul guvernării PDL-PSD.

CITAT
Ioan Cindrea | deputat PSD

„Consider că nu am încălcat nici o lege din România, că nu sunt în conflict de interese şi că informaţiile care apar public încalcă grav principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.”

FOTO: Politicieni de carieră, Ioan Cindrea şi Amalia Bălăşoiu s-au căsătorit în februarie 2008

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*