Din aprilie 2014, Sibiul poate fi primul judeţ din ţară un sistem de management integrat al deşeurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, este optimist că proiectul de management al deşeurilor va fi dus la bun sfârşit. La această oră, se lucrează pe patru din cele şapte amplasamente.

 

Pe 8 mai, Consiliul Judeţean a semnat un al treilea act adiţional la contractul de lucrări pentru instalaţii de tratare şi închiderea depozitelor neconforme în judeţ. Astfel, firma timişeană Finara Consulat a devenit lider al asocierii, Confort S.A. rămânând doar asociat. Tot în luna mai, a fost acceptată ca şi subcontractor, responsabil cu execuţia lucrărilor, S.C. Iasicon S.A. Iaşi. Antreprenorul a elaborat un nou grafic de execuţie şi a început mobilizarea resurselor în vederea demarării lucrărilor de construire. „Acesta este cel mai important proiect de mediu din judeţul Sibiu, cu efecte pozitive asupra tuturor locuitorilor. Ne bucurăm că lucrurile au intrat in normal şi că se lucrează la mai multe amplasamente, restul lucrărilor urmând să fie demarate luna viitoare”, a precizat Cindrea, într-o conferinţă de presă. În prezent, au începutul lucrările de construire pe patru dintre cele şapte amplasamente.

  • Amplasament Şura Mică – staţie de compostare şi staţie de sortare

Se execută partea de infrastructură pentru cele două staţii şi pentru drumul de acces. Utilajele mobilizate în prezent sunt: un excavator, un buldozer, un compactor, un buldo-excavator şi două autocamioane de transport.

  • Staţia de compostare Târnava

Se execută partea de infrastructură (decopertare, săpătauri şi umpluturi pentru platforme). Utilajele mobilizate sunt: un excavator, un buldozer, un buldo-excavator şi două autocamioane de transport.

  • Închiderea depozitului neconform Avrig

Au loc lucrări de drenare a execesului de umiditate. Utilajele mobilizate sunt: un excavator, un buldozer, două autocamioane de transport.

  • Închiderea depozitului neconform Remetea

Se efectuează lucrări de sistematizare a corpului depozitului. Utilajele mobilizate sunt: două excavatoare, un buldozer, un încărcător frontal, cinci autocamioane de transport.

Lucrările de construire pentru închiderea depozitelor neconforme Tălmaciu, Agnita şi Cisnădie vor începe în perioada imediat următoare. La Tălmaciu, unde lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, construirea s-ar putea finaliza în două săptămâni.

Toate lucrările de execuţie pentru cele şapte componente ale contractului vor fi finalizate până cel târziu la data de 21 aprilie 2014, a dat asigurări inginerul Ioan Enea, care coordonează proiectul din partea Consiliului Judeţean.

În prezent, se află în derulare procedura de achiziţie pentru furnizarea echipamentelor de precolectare a deşeurilor, în valoare de 17,1 milioane de lei fără TVA. Termenul de depunere a ofertelor este 23 iulie. În cadrul acestui contract vor fi achiziţionaţi recipienţi pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile pentru întreg judeţul, recipienţi pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu şi Mediaş, precum şi unităţi de compostare individuală pentru 60% din gospodăriile din mediul rural.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*