Diplomație și bun gust în Sibiu

Duminică, va avea loc un adevărat show gastronomic în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, unul din cele mai mari muzee în aer liber din lume și care pune în valoare atât tradițiile, cât și multiculturalitatea românească.

Acesta se va desfășura într-o zonă liberă a muzeului de aproximativ 3.000 de metri pătrați, unde echipele concurente vor găti la ceaun, cu foc de lemne. „Cei care vor lua parte la eveniment pot face o donație de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare consumată. Banii strânși vor fi donați Muzeului ASTRA pentru amenajarea și dotarea spațiului de gătit de la Târgul de țară“, susține Claudiu Gavrea, inițiatorul proiectului „Diplomație și bun gust“.

Evenimentul susține proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, adăugând un plus Sibiului ca atracție turistică de marcă prin evenimente gastronomice și reprezintă un preambul pentru activitățile din 2019.

În cadrul proiectului, vor fi alese companii internaționale din țări precum Austria, Germania, Italia, Franta, Japonia, Norvegia, Spania, a căror reprezentanți vor fi provocați la un duel gastronomic. Fiecare reprezentant străin al acestor companii este un diplomat în relația cu țara noastră, un factor de influență pentru contactorii cu care interferează – prin angajații români pe care îi conduce, prin companiile române cu care colaborează, dar și prin îmbinarea bucătăriei tradiționale  proprii cu cea românească,utilizând ingrediente locale. Campania de promovare va acoperi întreaga durată a desfăşurarii proiectului (aprilie – iulie). Astfel, va eveniment vor lua parte reprezentanții companiilor care își desfășoară activitatea în Sibiu: Dedeman, Visma, Bramac, Matec, Carrefour, CesRom.

Totodată, un alt obiectiv al proiectuli este realizarea unei culegeri cu rețete tradiționale din zona Sibiului, cu sprijinul unei echipei de specialiști de la Universitatea Lucian Blaga. Această culegere de rețete tradiționale va sta și la baza alegerii preparatelor care urmează a fi gătite prin aport propriu de echipele participante la acest festin culinar. Cartea de bucate va fi realizată în format A5, va număra aproximativ 150 pagini și va fi tipărită în minim 300 exemplare care vor fi distribuite gratuit.

Concurs culinar inedit

Cei care vor lua parte la concurs se vor pregăti și vor realiza rețetele tradiționale reinterpretate, cu influența specifică dorită, iar produsul realizat va intra într-un concurs. Juriul este format din reprezentanți ai celor mai renumite restaurante sibiene.

Participanții la acest eveniment culinar și cultural vor avea parte de un circuit gastronomic  în care vor întâlni diverse produse (aperitive, feluri de bază, deserturi) prezentate în moduri interesante și atractive.

Producătorii locali care oferă produse tradiționale pentru realizarea preparatelor vor avea în cadrul evenimentului standuri individuale. Organizatorii le vor asigura un mic program de marketing și astfel vor scoate în evidență traseul urmat de la ingredient la produsul finit. În final, va fi organizat un spectacol multicultural în care vor fi prezente momente de dans, muzică și tradiții specifice românești, dar și din țările participante la concursul gastronomic.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*