Discuții despre noul teatru, cu Jean-Guy Lecat și Constantin Chiriac

Orașul Sibiu se pregătește să construiască un nou teatru și un centru de congrese, iar acest fapt oferă și o oportunitate excepțională de a ne gândi la viitorul teatrului și al artelor, într-o lume aflată în continuă mișcare.

Demersurile începute de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu au obișnuit comunitatea cu evenimente legate de această temă. Pe lângă întâlnirile arhitecților care se organizează în timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și atelierul „Simplitatea este foarte sofisticată”, organizat pentru prima dată, cu sprijinul UniCredit Bank, la FITS 2017, organizatorii anunță următorul eveniment pe această temă – conferința specială „Constantin Chiriac în dialog cu Jean-Guy Lecat”.

Pe lângă noua construcție, în cadrul evenimentului se va discuta despre încă două spații: Fabrica de cultură, un proiect unic în amploarea sa și viitorul sediu al Departamentului de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Jean-Guy Lecat sau „Monsieur Space” cum îl numea Peter Brook, s-a devotat întru totul transformării de spații pentru spectacole și a conceput, alături de alți arhitecți și oameni de teatru, aproximativ 200 de spații de joc, în 25 de ani.

„Când filmele au început să se dezvolte, la începutul anilor 1920, multe teatre au fost transformate în spații pentru proiectarea filmelor. Teatrul era condamnat să dispară la vremea respectivă. Acum are loc opusul: în fiecare an se construiesc teatre peste tot în lume, chiar și în țări unde nu există o tradiție a teatrului. Asta pentru că, în societatea materialistă de azi, teatrul este ultimul loc de întâlnire al oamenilor din toate păturile sociale,” a declarat Jean-Guy Lecat pentru Capital Cultural.

Intrarea  este liberă în limita locurilor disponibile, iar la finalul evenimentului programat diseară, de la ora 18.00, la Librăria Habitus, publicul are posibilitatea să îi abordeze pe cei doi vorbitori, în sesiunea de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS și sprijinit de Librăria Habitus.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*