UNESCO: Candidatura Sibiului poate primi o nouă șansă

Dosarele de nominalizare UNESCO pentru Brâncuși, Roșia Montană și Sibiu au fost repuse pe tapet, la Paris, de o delegație române din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Culturii și alți specialiști.

corina-suteu

Corina Șuteu, ministrul Culturii

Reprezentanți ai Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului (INP) au discutat, miercuri, dosarele de nominalizare UNESCO pentru Brâncuși, Roșia Montană și Sibiu, informează ministrul Corina Șuteu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Ministerul Culturii, împreună cu INP, a participat astăzi la o ședință tehnică cu directorul general al Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, Mechtild Rossler, la Paris, pentru a discuta dosarele de nominalizare care vor ajunge la UNESCO în viitorul apropiat – Brâncuși, Roșia Montană și Sibiu, precum și alte aspecte care țin de patrimoniul mondial aflat în România. Am reușit astfel să informăm directorul general al Centrului Patrimoniului Mondial asupra progresului făcut în dosarul nominalizării Roșiei Montane și am obținut îndrumarea dumneai pentru acest dosar“, a scris Șuteu.

Întâlnire cu ICOMOS 

Ieri a fost programată o întrevedere cu Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS), instituție care oferă consultanță pentru UNESCO, „pentru a discuta și cu ei aspectele menționate mai sus“, a mai anunțat ministrul. Din delegația română fac parte Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii, Irina Iamandescu, focal point național pentru Convenția Patrimoniului Mondial, INP, Ștefan Bâlici, directorul INP, și Barry Gamble, expert în patrimoniul mondial.

Prioritate guvernamentală În luna mai, ministrul Șuteu a anunțat că printre obiectivele sale pentru anul acesta se numără „relansarea unor dosar importante de includere pe lista UNESCO. Acesta este un proces lung care trebuie început şi continuat într-un mod riguros şi elaborat“. „Discutăm şi despre dosarele pe care România încearcă deja să le includă în lista patrimoniului mondial fără succes: ansamblul de la Tg. Jiu al lui Brâncuşi şi centrul istoric al Sibiului. Ambele dosare au fost înaintate către UNESCO şi au primit referate negative de la forurile care consiliază UNESCO şi au fost retrase. Ambele dosare trebue reluate, regândite pentru a putea fi din nou înaintate cu succes“, a apreciat directorul Ştefan Bâlici.Primăria Sibiu a încercat încă din 2004 să obțină acceptarea centrului istoric al orașului pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*