Distruse de nepăsare


De la aproximativ 150 de exemplare, numărul florilor de „Capul şarpelui” s-a redus la două

De la aproximativ 150 de exemplare, numărul florilor de „Capul şarpelui” s-a redus la două

Asociaţia de Turism şi Ecologie „Dianthus” face eforturi pentru protejarea ariei naturale Movilele de la Păucea. Aici creşte „Capul şarpelui”, o specie unică în Europa. De la an la an, numărul florilor este tot mai mic. ONG-ul medieşean a solicitat finanţare pentru un proiect menit să conştientizeze populaţia din zonă de importanţa ariei naturale protejate. Cu toate că nu a reuşit să acceseze fondurile, a organizat la sfârşitul lunii mai, la Păucea, o campanie de informare.

Protejată, dar nu şi de localnici

 

Situl se întinde pe circa 6 hectare. A intrat în categoria ariilor naturale protejate datorită prezenţei unui număr de aproximativ 150 de exemplare ale speciei „Capul şarpelui” (Echium russicum). Din păcate, localnicii înşişi pun în pericol perpetuarea acestei specii vegetale inedite. La iniţiativa a doi dintre membrii Asociaţiei „Dianthus”, Tiberiu Rus şi Anamaria Szabo, a luat naştere la începutul acestui an proiectul „Tinerii şi biodiversitatea”. Ei solicitau finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, pentru a informa populaţia asupra necesităţii protejării zonei.

 

Ziua biodiversităţii

 

Cu sprijinul Primăriei Blăjel, „Dianthus” a organizat în luna mai la Căminul Cultural Păucea o manifestare pe această temă. Evenimentul a cuprins o prezentare intitulată „Ziua Internaţională a Biodiversităţii”, realizată de ecologul Anamaria Szabo, respectiv prezentarea „Biodiversitatea în aria protejată Movilele de la Păucea”, semnată de ecologul Ana Şuteu.

 

Problemele continuă

 

Recent, Tiberiu Rus a inspectat zona şi a tras un nou semnal de alarmă. „La precedenta vizită, am constatat un număr foarte redus de plante, faţă de anul trecut, când am numărat 20. Anul acesta am găsit doar două. Am crezut că am venit prea târziu în vizită şi florile au trecut. Acum, când am vizitat zona, am văzut cum colina ce adăpostea florile a fost cosită de proprietar. Desigur, are tot dreptul. Dar totuşi, să ucizi o floare aproape unică din Europa?”, se întreabă medieşeanul. „Cred că statul ar fi trebuit să intervină, ştiind ce plantă preţioasă trăieşte aici. Ar fi trebuit să dea la schimb o suprafaţă dublă de pământ şi să preia situl care este declarat arie protejată”, este de părere Tibi Rus.

 

 

Plantă rară

 

„Capul şarpelui” este o plantă erbacee acoperită cu peri aspri şi cu flori roşii ca sângele, dispuse în spice simple. Rădăcina este pivotantă, neagră, tulpina erectă, înaltă până la un metru, rigidă, neramificată sau ramificată de la bază, acoperită cu peri scurți moi iar printre ei se găsesc peri lungi, setiformi. Frunzele sunt linear-lanceolate, acute, cele de la bază sunt peţiolate, dispuse în rozetă, cele tulpinale sesile, uninerve, păroase.

 

2

flori de „Capul şarpelui” au mai găsit voluntarii în zona protejată

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat