Donaţie de carte din Elveția

Sute de cărţi de poveşti, de istorie, atlase sau reviste, toate în limba germană, au fost donate de către municipalitatea din Fehraltorf (Elveția) pentru Şcoala Gimnazială din Avrig.

20151027_113128Elevii avrigeni au avut parte de o surpriză plăcută, odată cu începutul anului şcolar. Municipalitatea din oraşul elveţian Fehraltorf, cu care Primăria Avrig a încheiat în urmă cu un an de zile un memorandum de cooperare, le-a donat sute de cărţi educative. „25 de lăzi cu cărţi în limba germană au fost donate de către reprezentanţii oraşului Fehraltorf din Elveţia. Anul trecut a fost o delegaţie din Elveţia în vizită la Avrig. Din această delegaţie au făcut parte primarul oraşului, un consilier local şi administratorul oraşului. Am vizitat diferite obiective din Avrig, printre care şi secţia germană a Şcolii Generale de pe strada Saşilor. Acolo am participat, împreună cu oaspeţii, la orele predate de d-na Doris Krauss, moment în care primarul oraşului Fehraltorf a luat în discuţie sprijinirea acestei şcoli cu o donaţie de cărţi. Iată, la mai puţin de un an de la vizita în Avrig, prietenii şi partenerii noştrii din Fehraltorf au trimis 25 de cutii de cărţi în limba germană, cărţi cu care a putut fi amenajată o bibliotecă în cadrul şcolii. Cred că e foarte important pentru noi faptul că aceste cărţi sunt folosite în activitatea de zi cu zi de către elevii care învaţă în limba germană“, este de părere Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig.

Ajutor real

Pentru elevii şi dascălii de la secția germană, această donaţie de carte este mai mult decât binevenită. „Secţia gemană a Şcolii Gimnaziale din Avrig a primit o însemnată donaţie de cărţi în limba germane. Este vorba despre cărţi, reviste, atlase, atât pentru copiii foarte mici, de clasele 0-I, cât şi pentru copiii din clasele II, III şi IV. Aveam mare nevoie de astfel de cărţi. Sunt cărţi de calitate, cărţi care nu doar că se găsesc foarte greu, dar sunt şi foarte scumpe. Sunt cărţi cu poveşti, cărţi educative, cărţi de istorie, atlase, reviste etc. La noi, la secţia germană, învaţă aproximativ 40 de copii şi toţi pot beneficia de aceste cărţi. În plus, le pot împrumuta şi pentru acasă. Chiar şi elevii care au terminat la noi la şcoală pot împrumuta din aceste cărţi. Încercăm să-i ajutăm pe toţi atât cât putem”, a mărturisit Doris Krauss, profesoară pentru învăţământul primar.

Colaborarea continuă

20151027_113121Primarul Avrigului dorește să întrețină, în continuare, o colaborare bună cu elvețienii și chiar să extindă domeniile de cooperare. „Şi în viitor ne dorim ca această relaţie să fie ţinută în atenţia Primăriei şi am lansat o invitaţie de a ne vizita în primăvara anului viitor. De asemenea, a fost semnat un memorandum între cele două instituţii şi vom încerca ca în viitor să colaborăm şi pe celelalte obiective stabilite în memorandum”, a arătat Klingeis.

Memorandum

În aprilie 2014, a fost semnat între oraşul Avrig şi oraşul Fehraltorf un acord de colaborare prin care cele două părţi se angajează:să analizeze contextul de colaborare ca parteneri în cadrul Programului Horizon 2020 cu scopul de a depune proiectul „SmartReg” iniţiat de Primăria oraşului Avrig, în două faze, şi anume: prima fază în octombrie 2014 şi a doua fază în martie 2015;să coopereze în cadrul procesului de elaborare a planului urbanistic propus de arhitecta Cornelia Feyer. Acest plan urbanistic este legat de Master Planul turistic al oraşului Avrig realizat în cadrul Proiectului „Cultuour”, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Transnaţional de Cooperare Sud Estul Europei. Acest plan urbanistic cuprinde în principal: locuri de joacă pentru copii, punct de informare turistică, zone pietonale, turul statuilor din Avrig etc. ;să promoveze produsele turistice propuse în cadrul proiectului „CultTour” la nivel local în oraşul Fehraltorf şi la nivel național în Elveţia. Printre aceste produse se numără Castelul Dracula şi triunghiul transilvănean Sibiu – Sighişoara – Braşov;să studieze contextul de colaborare în cadrul Programului de Cooperare Elveţia-România şi să definească proiecte în cadrul acestui program;să îmbunătăţească echipamentul medical pentru Centrul de Permanenţă din Avrig;să îmbunătăţească cu cărţi în limba germană biblioteca Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr“ din Avrig şi a Liceului Teoretic Mârşa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*