Dramă sfâșietoare / De două ori și-a văzut moartea cu ochii, iar acum are nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi

Înainte de orice, te rugăm să faci un exercițiu simplu și să te gândești la cea mai bună prietenă a ta. Adu-ți aminte de câte ori ați râs spumos, v-ați distrat de minune și de câte ori ți-a fost aproape atunci când ai avut nevoie de ajutor. Poți să-i întorci ajutorul atunci când ea are nevoie?

Astăzi, prietena noastră care ne solicită ajutorul e Ana. Pe Ana Mocanu-Suciu o cunosc miile de studenți cărora le-a îndrumat pașii, de la catedra Facultății de Drept din Sibiu, unde e lector universitar. O cunosc cei cărora le-a oferit ajutor și speranță, în anii în care a profesat ca avocat. Tocmai pentru că a dăruit, în toți anii ei, atât de multe zâmbete, tragem mari speranțe că povestea ei va ajunge exact unde trebuie și îi va înduioșa pe toți cei care au o cea mai bună prietenă.

 

Vorbește cu inima

 

În vara acestui an, Ana a făcut un accident vascular cerebral. Are o căbănuță mică lângă Sibiu, raiul ei unde își umplea, întotdeauna, inima de lumină. Acolo a căzut. A ajuns în comă la spital, cu șanse minime de supraviețuire, au spus specialiștii. „Mi-au spus că se așteaptă să nu se trezească și, dacă se trezește, să mă aștept la leziuni majore”, își amintește Iulian, baiatul ei cel mare. Câteva săptămâni mai târziu, Ana este încă paralizată complet, dar inima a găsit, și-acum, un drum să vorbească. „Doar mișcă ochii prin cameră, după mine, când vorbesc cu ea se uită la mine. Și, uneori, plânge”, mărturisește Iulian.

Deși nu mai speră nimeni la minuni, recuperarea ar putea-o ajuta pe Ana să capete o oarecare autonomie. Măcar să poată să se hrănească singură, de exemplu. Deși e cumplit de dureros – acum Ana este paralizată complet, este alimentată printr-o sondă și nu-și mișcă decât ochii.

Centrul de recuperare care o poate ajuta pe Ana costă 230 de lei pe zi, iar fără ajutor, băieții nu-și permit să o ducă acolo pe mama lor. N-au cum. Poate că, împreună, putem face acum să fie altfel!

Vă rugăm să donați pentru Ana Mocanu-Suciu în contul deschis la Raiffeisen Bank Sibiu pe numele fiului său, Iulian Mocanu-Suciu: RO55 RZBR 0000 0600 1660 8810.

O luptătoareÎn urmă cu 15 ani, sibianca a mai trecut printr-o operație extrem de complicată, cu șanse minime de supraviețuire, când medicii i-au montat o valvă aortică metalică, iar în 2016, soțul ei a pierdut lupta cu o boală cumplită. Totuși, Ana s-a încăpățânat să trăiască pentru copiii ei. „După operația la inimă am înțeles cât de repede se poate sfârși totul, indiferent de vârstă sau de poziția ta socială sau profesională. Am învățat să trăiesc fiecare zi așa cum este, de atunci”, povestea ea într-un interviu de acum câțiva ani.

Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*