Duelul foştilor cu actualii

Cu nume vechi sau noi, grupate în alianţe numite de dreapta ca să nu fie de stânga – şi viceversa -, bătălia electorală se va duce la modul real între PDL şi PNL. În tabăra USL, social-democraţii şi-au luat partea leului. Merg la sigur în aproape toate colegiile pe care şi le-au revendicat, în timp ce liberalii duc greul – nu pot miza dinainte decât pe victoria lui Nicolae Neagu. La celălalt pol, PDL îşi joacă singura partitură posibilă: „să schimbăm schimbarea”. Aliaţii săi minusculi şi-au scos cărţile pe masă, fără să puncteze prea mult. Independenţi n-avem sau nu contează.


Opt actuali sau foşti parlamentari sibieni vor candida pentru mandate noi la alegerile din decembrie.

 Nouă actuali sau foşti parlamentari sibieni vor candida pentru mandate noi, în decembrie

Nouă actuali sau foşti parlamentari sibieni vor candida pentru mandate noi, în decembrie

ARD = PDL

Alianţa România Dreaptă (ARD) propune electoratului sibian 80% dintre candidaţi membri ai Partidului Democrat Liberal. Aproape o jumătate din aceştia sunt actuali parlamentari în funcţie, a declarat preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, Ion Ariton, citat de Agerpres. Şapte dintre cei nouă candidaţi de la Sibiu sunt membri PDL.

Rocada lui Hipocrate

În Colegiul 1 pentru Senat, fostul ministru Ariton îl va avea drept contracandidat pe chirurgul Dan Sabău, desemnat de PNL. Minerva Boitan, fosta directoare a Spitalului Judeţean, s-a retras în ultima clipă din cursa pentru al doilea mandat de parlamentar, motivând că vrea să se ocupe de cabinetul său şi de studenţii pe care-I îndrumă, dar că-l susţine pe Sabău.

PDL a spus „pas” la Mediaş

Senatorul social-democrat Viorel Arcaş, aflat deja la cel de-al treilea mandat, a optat din nou pentru Colegiul senatorial 2, de la Mediaş. Democrat-liberalii medieşeni nu s-au aruncat în luptă pe acest colegiu, aşa că ARD va merge pe mâna lui Laurenţiu Fufezan, un tânăr de la Alianţa Civică.

Neagu, optimist

Vicepreşedinte liberal al Consiliului Judeţean Sibiu, Nicolae Neagu, fost senator, se vede deja câştigător în confruntarea cu fostul director al Direcţiei Judeţene de Sport Sibiu, democrat-liberalul Ioan Gligor. „Eu nu am nicio emoţie în a spune, în acest moment, că judeţul Sibiu va fi câştigat de USL. Minimum şase din cei nouă candidaţi vor fi USL. Eu voi câştiga cu minimum 51% postul din Colegiul 3 pentru Senat şi automat vom câştiga şi colegiile 5 şi 6 la Camera Deputaţilor”, a opinat Neagu. Zilele trecute, acesta s-a declarat foarte optimist în perspectiva parlamentarelor din 9 decembrie, afirmând că USL beneficiază de „un trend foarte bun” în municipiul-reşedinţă de judeţ.

Veteranul Ştirbeţ şi asul Turcan

Cel mai vechi deputat în funcţie din judeţul nostru, Cornel Ştirbeţ, este convins că va rămâne pentru al patrulea mandat în Parlament, dacă îl va învinge pe artistul sticlar Ion Tămâian, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Sibiu. Din nou, un duel PDL-PNL. Tot în municipiul Sibiu, candidatul cu cea mai importantă funcţie politică, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, va da piept cu fostul subprefect social-democrat Florin Orlăţan pentru a obţine cel de al treilea mandat de deputat. Ultimul nume desemnat de Comitetul Executiv al PSD Sibiu, Orlăţan are şanse mici să producă surpriza, mai ales că n-a fost aproape deloc vizibil în ultimii doi ani.

Ostaşi în judeţ

Singurul colegiu în care au fost trimişi doi candidaţi cu mai puţină notorietate politică este cel care cuprinde Valea Hârtibaciului şi Valea Secaşelor. Aici, Florin Neag, consilier local PDL în Mediaş şi jurist al societăţii locale de transport public, se va război cu Ioan Axente, comisarul şef adjunct al OPC Sibiu. Pe Colegiul 3 de deputaţi, cel de la Mediaş, unde vicepreşedintele organizaţiei municipale PDL Mediaş, Cristian Marian, îl întâlneşte pe actualul deputat PSD Gheorghe Roman, venit din PDL via grupul independenţilor. În colegiul din Ţara Făgăraşului candidează actualul viceprimar social-democrat de Avrig, Gheorghe Frăticiu. Contracandidatul său susţinut de ARD va fi ţărănistul Ilie Creţu, inspector de specialitate în Primăria Sibiu. Liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, speră să obţină al doilea mandat în Mărginime. Adversarul său este consilierul judeţean Constantin Şovăială, fost vicepreşedinte al CJ din partea PDL.

Siguri de victorie

Reprezentanţii Uniunii Social-Liberale şi cei ai Forumul Democrat al Germanilor se declară siguri pe victoria la parlamentare. Dacă USL mizează pe cel puţin şase din nouă posturi de parlamentari, conform sondajelor interne, FDGR nu are emoţii în ce-l priveşte pe unicul său candidat la parlamentare, actualul deputat Ovidiu Ganţ. Preşedintele Forumului, Klaus Iohannis, a precizat că formaţiunea nu va face nicio înţelegere sau alianţă electorală.

Unde sunt independenţii?

Unul dintre învinşii de la alegerile locale, care anunţase că vrea să ajungă deputat, fiul regelui Cioabă, Florin Cioabă, s-a răzgândit şi deocamdată a abandonat acest proiect, relatează Agerpres. Pe de altă parte, fostul militar protestatar Alexandru Gheorghe, cel care a mai candidat şi pentru fotoliul de primar al Sibiului, spune că este foarte probabil să fie susţinut de un partid şi să-şi încerce norocul la parlamentare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*