„Duelul viorilor” va avea loc la Sibiu pe 22 septembrie, începând cu ora 19.00 / foto: Radio Romania Cultural

„Duelul viorilor” va avea loc la Sibiu pe 22 septembrie, începând cu ora 19.00 / foto: Radio Romania Cultural

Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrați de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a doua ediţii a turneului naţional „Duelul Viorilor”, anunţă Hotnews.ro. Între 12 şi 25 septembrie, cei care nu au avut ocazia să participe la prima ediţie a turneului vor putea să se bucure de sunetul extraordinar al celor două viori de colecție într-un repertoriu atractiv, în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.

A doua ediţie

Primul duel, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câştigătorului fiind amânată. De aici s-a născut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitraţi de pianistul Horia Mihail, explică organizatorii. „Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011, se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012, cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei de anul trecut se va păstra sau chiar va creşte”, a mărturisit Oltea Şerban-Pârâu, redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

 

Instrumente legendare

 

Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concert-maestru este de șase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național „George Enescu”, în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel sau Serghei Prokofiev. „Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia”, a explicat Liviu Prunaru. Gabriel Croitoru abordează acest nou turneu cu aceeași bucurie. „În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calitățile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius”, a apreciat el.

 

Filarmonica sibiană primeşte oaspeţi de prestigiu

 

Publicul sibian se va putea delecta cu „Duelul viorilor” pe 22 septembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Thalia. Organizatorii evenimentului sunt Radio România Cultural şi Accendo. Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro.

 

Cine este Liviu Prunaru?

 

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia.  Din acel moment, a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să dețină funcția de director artistic al Academiei „Menuhin” din Elveţia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea „Dublul concert” de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziție de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius „Pachoud” (1694).

 

Cine este Gabriel Croitoru?

 

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) și membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” – Aix-en Provence (Franţa) ş.a. Muzicianul are în palmares mai multe apariții discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparținut lui George Enescu și se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.

 

Cine este Horia Mihail?

 

La doar 10 ani, pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cu Concertul în Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat cu numeroase orchestre din țară și străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio” a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Din 2009, este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orașe din țară (inclusiv Mediaş, pe 21 mai), precum și la Chișinău. În afară de cele două ediții cu „Duelul viorilor”, s-a implicat și în alte proiecte de turnee naționale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, alături de muzicieni români de talie internațională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ștefănescu ș.a.

 

Liviu PRUNARU | violonist

 

„Venind dintr-o familie de Guarneri, pe care am cântat mai mult de 16 ani, pot să spun că diferenţa este foarte mare şi nu numai din punct de vedere acustic, ci pur şi simplu material. Într-un fel simţi şi cânţi, cu o anume tehnică, pe o Guarneri şi altfel cânţi pe o vioară Stradivari. Vreau să vă spun încă ceva, n-am fost prieten chiar de la început cu Stradivari. De ce? Familia Guarneri are un sunet închis, cald şi plăcut, care te învăluie şi te cuprinde din toate părţile. E superb! Stradivariusul are însă alta calitate, un sunet sclipitor, strălucitor, pe care eu îl asemui cu o lamă laser care trece prin tot. Mi-a trebuit ceva timp ca să mă împrietenesc cu aceasta vioară şi să-i înţeleg toate calităţile.”

 

 

Gabriel CROITORU | violonist

 

„Deoarece, ca dimensiune, instrumentul acesta este foarte apropiat de ce am avut înainte, nu mi-a fost greu. Vioara mea personală este tot o vioară italiană, care nu diferă ca dimensiuni. Sigur, sunetul este altul, iar preţul nu mai vorbim. În ceea ce priveşte vioara Guarnieri, pentru auzul instrumentistului nu este un sunet foarte puternic şi foarte pregnant, în schimb ceea ce se duce la distanţă, spre public, este cu totul special.”

 

 

Programul recitalurilor

 

l J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)

l B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)

l Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioară şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

l Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioară şi pian, op. 12 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

l J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)

l Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)

l D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu) (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

l P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioară şi pian, op. 25 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

l G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7

l S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56

l M. Moszkowski: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 –  I. Allegro energico

 

 

 

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*