„E adevărat că tu lucrezi pentru ţară?”

 

Ion Ariton spune că, în această campanie, contracandidaţii săi s-au rezumat să-l atace, nu să propună proiecte

Ion Ariton spune că, în această campanie, contracandidaţii săi s-au rezumat să-l atace, nu să propună proiecte

O discuţie sinceră despre viaţa, familia, cariera şi speranţele pentru sibieni ale omului Ion Ariton.

Reporter: De ce v-aţi apucat de politică?

Ion Ariton: Era 1996. Domnul Nicolae Nan și regretatul Romeo Trifu mi-au propus să candidez la Consiliul Local. Doreau să ajung viceprimar. Am întrebat: „Chiar viceprimar, așa dintr-o dată?” Și nu a fost să fiu viceprimar, dar am fost ales consilier.

 

Reporter: Apogeul carierei dumneavoastră a fost funcţia de ministru al Economiei. Ce amintiri frumoase aveţi legate de această funcţie?

Ion Ariton: Vă spun o întâmplare. Eram pe Valea Oltului, veneam spre casă, şi am intrat într-o benzinărie. M-am întâlnit acolo cu nişte fini de-ai mei, pe care nu îi văzusem de mult timp. Au un copil de patru ani-patru ani jumătate: drăguţ finuţul, isteţ, aşa cum sunt toţi cei mici la vârsta asta. Şi la un moment dat, după ce i-am cumpărat o jucărie şi o ciocolată, copilul s-a uitat la mine şi m-a întrebat: „E adevărat că tu lucrezi pentru ţară?” Am rămas blocat. Da’ de unde i-a venit în minte întrebarea asta, nu ştiu. Cert este că m-a surprins plăcut, şi am realizat că eu nu-mi pusesem problema asta, ca ministru. Dovadă că, uneori, copiii pun întrebări „trăsnite”, dar care te aduc cu picioarele pe pământ. Mai ales că, în cazul meu, întrebarea venea din partea unui bărbăţel atât de sincer…

Reporter: Ce vă propuneți să faceți în viitorul mandat?

Ion Ariton: Dacă sibienii îmi vor acorda din nou încrederea lor, cu experiența acumulată în ultimii ani, știu din prima zi ce să fac. Știu ce comisie să aleg, unde să mă duc, ce legi să sprijin. Au trecut patru ani de zile și știu unde aș putea fi potrivit. Pe plan local, pentru municipiul Sibiu și pentru județul Sibiu, este neapărată nevoie să finalizăm drumul Sibiu – Mediaş – Sighișoara,  așa cum s-a întâmplat și în cazul centurii ocolitoare a Sibiului. Trebuie făcute toate eforturile, pe plan local și la nivel guvernamental, pentru a nu opri lucrările deja începute. Și, de asemenea, autostrada Sibiu – Pitești. În opinia mea, nu trebuie să renunțăm la acest proiect aprobat de către Uniunea Europeană. Altfel, ar trece 10-12 ani (până la finalizarea autostrăzii Nădlac – Constanța, care face parte din Culoarul IV pan european).

Reporter: Aţi fost „adoptat” de oraşul de pe malurile Cibinului încă de la o vârstă fragedă. Cum a fost la început?

Ion Ariton: Am locuit într-unul din cele trei blocuri de lângă aeroport. Am mers la grădinița nr. 9, unde acum este Inspectoratul Școlar. Ce friguri am îndurat la aeroport! Eram copil și știam deja ce-s indispensabilii. (râde) Când aveam 5 ani, ne-am mutat pe Calea Dumbrăvii. Am mers apoi la şcoala 5 (actuala „Regina Maria”), pe urmă am făcut Liceul „Octavian Goga“. Era printre cele mai bune licee. Mă uitam la întâlnirile pe care le-am făcut după ani de la absolvire, doar doi sau trei colegi n-au făcut facultate.

Reporter: Dvs. aţi ales Facultatea de Studii Economice din Timişoara.

Ion Ariton: Da, viața e ciudată. Când am ajuns în Senat, în primele zile m-am trezit vecin de scaun cu un fost coleg de facultate. Eu eram președintele comisiei de buget a Senatului, el era vicepreședintele comisiei de buget a Camerei Deputaților. Vorbesc de Gheorghe Ialomițeanu. Soarta ne-a adus unul lângă altul și pe urmă tot soarta ne-a adus colegi în Guvernul Boc. A fost un lucru deosebit pentru noi să fim colegi și la acest nivel. Mai apoi am realizat că de fapt suntem trei: și Laszlo Borbely, care tot la Timișoara a terminat.

 

Îngrijorat de criză

 

Ion Ariton, candidat pentru al doilea mandat în Colegiul 1 Senat din Sibiu, a declarat că speră să fie reales de către sibieni, pentru că a demonstrat că poate fi un bun ministru. „De când am preluat ministerul, am avut patru trimestre de creştere economică bună. Când am plecat din Guvern, am lăsat o creştere economică de 2,5 la sută, al patrulea trimestru de creştere economică, ieşisem din recesiune, 5 miliarde de euro în cont şi acum nu e un leu. Este alarmant ce se întâmplă“, a comentat Ariton. Conform fostului ministru al Economiei, indiferent cine va guverna după alegerile de duminică, va fi nevoit să adopte măsuri de austeritate, în contextul în care mai multe ţări europene se confruntă cu criza economică, în continuare. Ariton nu exclude nici posibilitatea repetării măsurii de tăiere a salariilor pe viitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*