Economia sibiana scârțâie. Analistul economic Ciprian Faraon: „Cei mai mulți antreprenori percep viitorul într-o notă negativă”

Zeci de firme, PFA-uri și mici întreprinzători care își desfășoară activitatea pe raza județului Sibiu înregistrează de la mijlocul lunii martie a acestui an, până în prezent, reduceri de comenzi și pierderi financiare importante.

Ciprian Faraon

Ciprian Faraon

Pentru a supraviețui fac disponibilizări de personal, reduc drastic cheltuielile și apelează la ajutoare de stat sau împrumuturi bancare pe termen lung: firmele din județul Sibiu, în special IMM-urile înregistrează pierderi considerabile. În analizele lor comparative, cifrele de afaceri au scăzut cu până la 50% pentru primul semestru al anului 2020. Expunerea firmelor la riscuri semnificative crește, multe dintre acestea începând să înregistreze capitaluri negative. Lichiditățile pe care firmele le-au avut, dacă le-au avut, ori disponibilitatea asociaților sau acționarilor de a-și sprijini financiar firmele, fără să vadă șanse reale de redresare, au fost consumate, ne-a declarat analistul economic Ciprian Faraon.

Rapoartele făcute la nivelul județului Sibiu, dovedesc că, lunar, între lunile martie și iunie au fost plătite între 60 și 3158 de indemninazii de sprijin financiar de la stat, conform OUG 32/2020 și OUG 19/2020. Dacă în martie 2020, numărul societăților sibiene care beneficiau de ajutor, conform OUG 32/2020 era de 1249, în scurt timp, respectiv, aprilie, numărul acestora a ajuns la 3158.

O analiză a Prefecturii Sibiu, arată că în intervalul martie – iunie 2020, 22 de societăți comerciale ale județului Sibiu au intrat în insolvență, 68 și-au suspendat activitatea, 57 au finalizat procesul de dizolvare, iar 116 au fost deja radiate de la Registrul Comerțului.

În ceea ce privește șomerii, numărul acestora variază între 3600 și 4200, doar o treime dintre ei fiind indemnizați: veți observa, cel mai probabil, începând cu septembrie 2020, o creștere semnificativă a somajului când datele statistice vor înregistra noi realități,din nefericire, nu pozitive. Datele furnizate de Instituția Prefectului fac referire la intervalul Martie-Iunie, perioadă în care accesarea indemnizației de somaj tehnic a atins cotele cele mai ridicate. Trebuie reținut însă că în toată această perioadă, firmele au acumulat pierderi, au acumulat datorii la bugetul de stat. Această situatie va face dificilă accesarea indemnizației de 41.5%, acordată firmelor care se încadrează în prevederile OUG 32/2020, ca stimulent pentru păstrarea locurilor de munca, după iesirea din somaj tehnic. Firmele sunt condiționate să plătească la zi toate datoriile la bugetul de stat, pentru a putea beneficia, ulterior, de acest ajutor de stat( indemnizatia de 41.5%). Drept consecință, motivația antreprenorilor va dispărea, se vor simți nevoiți să renunțe la o parte din locurile de munca. Mai grav este că cei mai mulți dintre antreprenori percep viitorul intr-o notă negativă, astfel că entuziasmul acestora scade, neîncrederea se instalează, măsurile disperate pot să apară, a mai precizat analistul financiar Ciprian Faraon.

Viorica Maier

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*