Eficienţă energetică | Sibiul face demersuri pentru obţinerea statutului de „Smart City”

Pas pentru viitor

Adoptarea energiilor regenerabile, prin finanţare europeană, intră în strategia de dezvoltare a Sibiului. Iluminatul public alimentat de panouri fotovoltaice sau străzile împânzite de automobile electrice şi biciclete sunt câteva dintre măsurile care ar putea deveni o realitate, în viitorul apropiat.

 

 

echipă de specialişti condusă de dr. Stelian Alexandru Gal, preşedinte al Centrului Român al Energiei, a fost prezentă, marţi, la sediul Primăriei Sibiu, pentru a prezenta o propunere de proiect pentru implementarea în Sibiu a proiectului „Smart Cities”. Specialiştii au fost primiţi de primarul Klaus Iohannis şi câţiva specialişti ai municipalităţii. Obiectivul proiectului este acela de a amenaja la nivelul oraşului sau cartierelor acestuia un sistem energetic integrat, optimizat atât în ceea ce priveşte creşterea eficienţei energetice, cât şi în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pentru implementarea acestui concept în Sibiu, echipa proiectului va configura o infrastructură de cercetare tip microgrid, prin crearea unui site pilot al sistemului de management energetic al municipiului şi apoi va pune în aplicare proiectul pilot Smart Grid.

 

Poluare redusă şi autonomie energetică

 

Concret, prin folosirea energiilor regenerabile, cum ar fi panourile solare sau energia eoliană, prin modificări aduse clădirilor care să conducă la o mai mare eficienţă energetică (izolarea pereţilor, utilizarea unei mai bune tâmplării etc.), prin utilizarea celulelor fotovoltaice în generarea de energie termică sau electricitate, prin integrarea în comunitate a autovehiculelor electrice, prin modernizarea iluminatului public, prin încurajarea folosirii transportului în comun sau a bicicletei în defavoarea autovehiculului propriu, Sibiul ar fi ceea ce se numeşte un „Smart City”. „Proiectul mi se pare foarte bun şi cred că s-ar potrivi Sibiului. Este oportunitatea noastră să introducem Sibiul în acest domeniu foarte nou la noi în ţară, acela de utilizare a energiilor regenerabile. Proiectul ar asigura oraşului o perspectivă pentru un viitor care nu ar mai depinde de energia produsă convenţional, cu resurse care nu se regenerează şi care produc poluare”, a apreciat primarul Klaus Iohannis, ieri, într-o conferinţă de presă.

 

Pe bani europeni

 

Proiectul propus municipalităţii, care în faza de cercetare costă 30 de milioane de euro, ar urma să fie finanţat parţial prin fonduri europene, partenerii principali ai acestuia urmând să aibă de asemenea o contribuţie financiară în proiect. „Ideea proiectului este bună pentru oraş şi, de aceea, în prezent, căutăm soluţii de finanţare pentru acesta, partenerii proiectului trebuind să contribuie şi ei într-o anumită cotă. Dacă contribuţia partenerilor şi alte detalii iniţiale ale proiectului sunt stabilite, atunci proiectul va putea fi depus în luna decembrie 2012 la Directoratul General al Comisiei Europene, pentru obţinerea finanţării europene. Chiar dacă şansele de obţinere a acestei finanţări se situează statistic la 20%, cred că merită efortul ca măcar să încercăm”, a mai precizat Iohannis.

 

Klaus IOHANNIS | primar Sibiu

 

„Este oportunitatea noastră să introducem Sibiul în acest domeniu foarte nou la noi în ţară, acela de utilizare a energiilor regenerabile. Chiar dacă şansele de obţinere a acestei finanţări se situează la 20%, cred că merită să încercăm.”

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat