Şefii NATO au „luat cu asalt” Sibiul. Ceremonie militară în Piaţa Mare

 

Prima reuniune a Comitetului Militar NATO găzduită de ţara noastră a debutat, în această după-amiază, la Sibiu.

Comitetul Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianţei, se află în oraş. Întâlnirea a debutat cu o ceremonie militară inedită desfăşurată în Piaţa Mare din Sibiu. În cadrul acestei ceremonii au fost primiţi oficial înalţii demnitari care decid alianţele şi strategiile NATO. După primirea invitatilor şi a preşedintelelui Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels, Regimentul 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazu” a oferit celor prezenţi la eveniment


o spectaculoasă demonstraţie de mânuire a armei. Deşi întreaga ceremonie a durat doar 15 minute, cei mai mici dintre sibieni au fost impresionaţi de abilităţile soldaţilor din Regimentul de Gardă şi Protocol, dar şi de agilitatea şi ţinuta agenţilor de securitate care au împânzit Piaţa Mare pe întreaga durată a evenimentului. Părinţii lor, în schimb s-au arătat mândri de faptul că oraşul lor găzduieşte reuniunea Comitetului Militar al NATO.

 

 

La Sibiu, şefii apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO vor discuta despre operaţiile Alianţei aflate în desfăşurare, precum şi aspecte-cheie de pe agenda Organizaţiei. Conferinţa este condusă de preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels, printre participanţi aflându-se amiralul James Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), generalul Stéphane Abrial, actualul comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), precum şi generalul Jean-Paul Paloméros, viitorul comandant al SACT. De asemenea, la Sibiu se află generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), care va prezenta audienţei ultimele informaţii despre misiunea Alianţei din teatrul de operaţii Afganistan.

Invitaţi speciali ai preşedintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operaţii, şi generalul-locotenent Arne Bård Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.

Conferinţa se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum şi pe operaţiile aliate aflate în desfăşurare în Afganistan şi în Balcanii de Vest.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*