Ţepe legale prin SMS

Neatenţia costă Ascundeţi telefonul, încuiaţi copiii în debara! Asta ar putea fi singura soluţie pentru sibienii care se trezesc cu facturi uriaşe sub pretextul unor concursuri prin SMS.

Din păcate, acele SMS-uri sunt cu suprataxă, firmele „partenere“ sunt imposibil de găsit, iar veridicitatea concursurilor cu greu poate fi verificată. Un om de afaceri din Sibiu este de părere că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă, la înscrierea în concursurile telefonice, s-ar solicita şi date de verificare ale participanţilor, adică CNP-ul în cazul abonaţilor persoane fizice sau CUI-ul societăţilor comerciale.

„Factura din 23 februarie are un cost pentru SMS Partener de 68 euro. O să plătesc, este o greşeală pe care mi-o asum pentru că fiul meu minor a iniţiat 35 de SMS-uri în 16 februarie 2013 la numărul scurt 1314. Culmea e că acelasi lucru s-a întâmplat acum câteva luni şi pe un alt cont al nostru. Am sunat la serviciul clienţi Vodafone şi mi s-a spus că «este stipulat probabil în contract acest lucru». Mă gândesc că ar trebui informaţi utilizatorii serviciilor Vodafone să fie atenţi când semnează contracte cu Vodafone să ceară şi lista de parteneri după care Vodafone îşi ia comisioanele, iar ei plătesc. Bineînţeles, trebuie să se doteze şi cu seifuri pentru telefoane, astfel încât să nu aibă acces minorii la concursuri care promit premii în iPhone-uri şi îi atrag pur şi simplu în capcane. Un mod ingenios să dublezi facturile clienţilor fideli, cu concursuri de cultură generală cu premii adresate, bineînţeles, copiilor minori“, spune, revoltat, S.O., victimă a „concursului“ Quizdingo.

 

 

 

 

Partenerul misterios

Prin parteneriatul operatorului de telefonie cu o firmă obscură, despre care nu apar informaţii pe site-ul oficial vodafone.ro, clienţii Vodafone primesc invitaţa de a participa la un concurs de cultură generală prin SMS. Cu cât trimit mai multe răspunsuri corecte, cu atât mai aproape sunt de smartphone-urile oferite ca premiu. Cel puţin teoretic. Deşi clienţii nemulţumiţi au dreptul să se plângă, Vodafone susţine că aceste concursuri sunt legale. „Din păcate, nu va pot oferi mai multe informaţii legate de acel partener, tot ce pot să vă spun este că principiul prin care
funcţionează este următorul: firma X cumpără sau închiriază un număr de la un operator şi oferă anumite servicii pentru care se percepe un tarif de X euro pe minut/SMS. Totul trebuie să fie menţionat pe site-ul sau în concursul dânşilor“, arată Alexandru Anton, consultant persoane juridice în cadrul departamentului de loializare Vodafone, într-un e-mail adresat lui S.O. Desigur, nici Google nu ştie denumirea şi adresa firmei care derulează Quizdingo. Cât despre numărul de telefon de unde a venit invitaţia la concurs, acolo nu răspunde nimeni
.

Client fidel, naivitate garantată

În ciuda avertismentelor poliţiştilor, mulţi sibieni se lasă în continuare păcăliţi de mesajele telefonice prin care sunt anunţaţi că îi aşteaptă premii consistente. Este şi cazul unei femei care, la sfârşitul lunii martie, a pierdut 2.200 de dolari şi 150 de lei, dând curs solicitării unei persoane necunoscute de a plăti un comision pentru acordarea unui premiu. Ea a sesizat Secţia 1 Poliţie Sibiu şi le-a povestit oamenilor legii că a fost apelată pe telefonul fix de un aşa-zis reprezentant al operatorului de telefonie la care era abonată şi anunţată că a primit 5.000 de euro „pentru fidelitate“. După puţin timp, la uşa femeii s-a prezentat un bărbat care s-a recomandat reprezentant al respectivei companii de telefonix fixă şi care i-a solicitat suma de 2.200 de dolari şi 150 de lei. Sibianca a primit o chitanţă şi a aşteptat mult şi bine să fie invitată la ceremonia oficială unde însuşi directorul firmei ar fi trebuit să-i înmâneze cei 5.000 de euro.

Sunaţi imediat la 112

Evident, în spatele acestui „premiu” nu exista nimic, iar femeia nu a mai văzut niciun leu. Cum astfel de ţepari sunt destul de greu de prins, oamenii legii trag din nou un semnal de alarmă. pe sibieni să nu mai fie atât de creduli. „În cazul în care sunteţi victima unei astfel de fapte, sesizaţi de îndată Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu, apelând numerele de telefon 112 (apel gratuit), 0269/208205, 0269/208209 sau în scris”, a precizat inspectorul principal Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţene.

Luciana BALTEŞ | purtător de cuvânt IPJ Sibiu

„Le adresăm cetăţenilor recomandarea de a nu da curs unor astfel de oferte, întrucât ele nu sunt reale! Dacă aveţi suspiciuni cu privire la persoana sau persoanele care vă apelează sau care se prezintă la uşa dumneavoastră, rugaţi-i să se legitimeze şi verificaţi, prin apel telefonic la societatea sau compania pe care pretind că o reprezintă, dacă apelul sau prezenţa unei asemenea persoane este legitimă, reală.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*