“Ethica” farmaciştilor din Sibiu

Farmaciile au apărut la tot pasul, iar sibienii sunt din ce în ce mai dezorientaţi în a alege cel mai potrivit produs. Grupul farmaciilor independente „Ethica“ vine în ajutorul lor.  Mai multe despre avantajele farmaciilor „etice“ aflăm de la Carmen Oroş, preşedintele Federaţiei Farmaciilor Independente din Sibiu.

Mesagerul de Sibiu: Cum a luat naştere grupul „Ethica“, având în vedere faptul că aţi intrat pe o piaţă supraaglomerată?

Carmen Oroş: Din cauza situaţiei financiare grele în care trăim, farmaciile independente se confruntă cu probleme grave. Plata de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sibiu se face destul de târziu, iar întârzierile sunt suportate de către farmacii şi distribuitori. Din cauza acestor greutăţi şi a înmulţirii farmaciilor, a apărut necesitatea asocierii noastre sub denumirea de Federaţia Farmaciilor Independente din România. La nivel naţional, federaţia reuneşte aproximativ 260 de membri, iar la nivel judeţean, 19 farmacii fac parte din federaţie şi totodată din grupul „Ethica“, pentru că ideea acestui grup de farmacii a apărut la federaţie. Membrii îşi doreau un pic de putere şi independenţă şi astfel a luat naştere grupul Ethica. Aici, noi le oferim suport legislativ, avem angajat un avocat care apără interesele grupului, iar aprovizionarea farmaciilor de la unele depozite se face prin grup, ceea ce aduce unele avantaje.

 

Mesagerul de Sibiu: Care sunt coordonatele activităţii grupului „Ethica“?

Carmen Oroş: Grupul „Ethica“ îşi propune să lupte pentru ca farmacia să rămână a farmacistului. De asemenea, ne dorim ca grupul nostru să fie compus din farmacii ai căror farmacişti să aibă o atitudine etică şi deontologică de rang înalt, astfel încât să consilieze şi să îndrume pacientul spre ceea ce îi face bine. Ne străduim să ne exercităm profesiunea la cele mai înalte standarde, pentru că pacientul merită să fie consiliat şi servit de noi, astfel încât calitatea să primeze. Trebuie să avem o atitutide deontologică faţă de pacient din punct de vedere al bolii şi al posibilităţilor lui financiare. Suntem foarte mândri de nobleţea meseriei noastre, de mesajul pe care trebuie să-l dăm pacientului cu toată responsabilitatea noastră.

 

Mesagerul de Sibiu: Ce beneficii au farmaciştii care aderă la „Ethica“ ?

Carmen Oroş: În present, 19 farmacii fac parte din grupul „Ethica“. Cei care aderă la grupul nostru au parte de consiliere juridică, aprovizionare pe grup şi, de asemenea, pot participa la diverse întâlniri şi evenimente organizate de noi. Primul eveniment de acest gen va fi organizat în data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii. Pentru ca aceasta dată cade într-o zi de duminică, luni în 8 aprilie toţi cei care vor trece pragul farmaciilor Ethica vor primi din partea noastră, gratuit, vitamine. De asemenea, lucrăm la o serie de materiale promoţionale pentru grup, pentru că tindem să avem o imagine unitară. Orice farmacie independentă se poate înscrie în grupul nostru, dacă este garanta unei atitudini etice şi nu face parte dintr-un lanţ de farmacii. După ce cunoaşte statul grupului „Ethica“ se semnează un contract şi începe colaborarea propriu-zisă.

Mesagerul de Sibiu: Ce avantaje are pacientul care intră într-una din farmaciile grupului „Ethica“ ?

Carmen Oroş: În farmaciile „etice“, cel mai mare beneficiu este profesionistul care poate consilia pacientul fără să se gândească la target. Sfaturile sunt date în concordanţă cu nevoia pacientului şi nu ceea ce are farmacistul de îndeplinit, pentru că la noi în farmacii nu există target. Important este să te ocupi de pacient, să-i vezi nevoile, să-l asculţi, ca el să câştige din întrevederea cu tine, dar să ţii cont şi de partea financiară şi să-l consiliezi până la capăt. Un alt avantaj al pacientului este preţul corect. După ce-i oferi un produs care corespunde unui anumit semn de boală, dacă nu-şi poate permite, îl sfătuieşti către ceea ce este mai bun din ce el îşi poate permite.

 

Mesagerul de Sibiu: În prezent, aveţi probleme la aprovizonarea cu anumite medicamente?

Carmen Oroş: În mare parte suntem bine aprovizionaţi. Mai există perioade în care anumite produse lipsesc, dar pentru scurt timp şi încercăm pe cât posibil ca aceste lipsuri să nu afecteze pacientul.

 

Mesagerul de Sibiu: Ce îşi propune „Ethica“ pe viitor?

Carmen Oroş: În primul rând, am dori să dezvoltăm un calendar de activităţi legate de anumite evenimente specifice, cum este şi acesta organizat în data de 6 aprilie. Apoi vrem să îmbunătăţim reclama grupului farmaciilor independente din Sibiu. Totodată, ne-am gândit şi la un program prin care să venim atât în ajutorul pacienţilor noştri, cât şi a mediului. Ne dorim să colectăm de la pacienţi, prin intermediul unor urne amplasate în farmaciile noastre, medicamentele expirate şi să le trimitem apoi spre distrugere.

 

De zece ani în Sibiu

 

Carmen Oroş a terminat Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic  Cluj Napoca, în 1977, fiind repartizată în Dej. În 1993 îşi începe activitatea la Sibiu, ca farmacist şef, în prezent fiind farmacist şef la Alpin Serv SRL şi preşedinte al Federaţiei Farmaciilor Independente din Sibiu.

 

A consemnat Mădălina MOCANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*