Euro s-a instalat la noul prag suport de la 4,64 lei

„Revoluția fiscală” a PSD-ALDE suprapusă peste creșterea inflației și a deficitului comercial au afectat parcursul leului, punând un umbră avansul luat de economie în al treilea trimestru, care s-a bazat însă mai mult pe consumul stimulat de majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor.

Cursul euro a crescut la începutul perioadei  13 – 17 noiembrie​  la un nou maxim istoric de 4,6495 lei, cotațiile urcând până la 4,661 lei, valoarea care nu a mai fost atinsă în piața valutară.

Marcările de profit și o ușoară scădere a averisunii față de risc au coborât euro la 4,6306 lei, pentru că la finalul intervalului acesta să urce, într-o tendință regională, la 4,64 lei, care a devenit noul suport pentru pentru moneda unică.

Tranzacțiile de vineri s-au realizat într-un culoar mai larg, 4,635 – 4,648 lei, cu închiderea la 4,641 – 4,644 lei.

Guvernatorul BNR a atras atenția încă de la începutul anului asupra faptului că leul nu poate avea decât o direcție, una de depreciere. Acesta a afirmat de curând că scăderea leului este mai de durată şi a fost asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.

De altfel, banca centrală a anunţat că se va concentra pe menţinerea dobânzilor aproape de rata cheie şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

La sfârșitul perioadei analizate, indicii ROBOR au atins noi maxime ale ultimilor trei, făcând uitate valorile de la începutul anului, care se plasau în jurul valorii de 1%, ceea ce va pune o mare presiune asupra celor care au contractat credite.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,18%, cel la șase luni la 2,29%, cel la nouă luni la 2,31% iar indicele la 12 luni a urcat până la 2,33%.

După o creștere la 3,9913 lei, la începutul perioadei, dolarul american a coborât până la 3,9108 lei, pentru a încheia intervalul la 3,9322 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat pe piețele internaționale până la 1,1722 franci/euro, cel mai mic nivel de la mijlocul lunii ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul de minim 1,20 franci/euro. Pe acest fond, media a fluctuat între 3,9654 și 4,0063 lei, intervalul fiind încheiat la 3,9662 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1637 la 1,1860, maxim al ultimelor cinci săptămâni, iar la finalul perioadei a fluctuat în culoarul 1,1766 – 1,1822 dolari, piețele americane închizând la 1,1791 dolari.

Conform analiștilor cea de a treia majorare a dobânzii care este așteptată să fie operată de Rezerva Federală americană, la jumătatea lunii viitoare, a fost deja integrată în curs, ceea ce a redus intențiile de cumpărare de dolari. Piața este în prezent dominată de incertitudinile privind modul în care va fi pusă în aplicare reforma impozitării în Statele Unite.


Radu GEORGESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*