Euro se consolidează la 4,50 lei

Perechea euro/leu nu a mai scăzut sub pragul de  4,50 lei din data de 19 mai, semn că leul trece printr-o perioadă de depreciere.

Tendinţa descendentă s-a temperat după ce liderii PSD au declarat că nu vor înainta o moţiune de cenzură pentru schimbarea actualului Executiv tehnocrat, după victoria de la locale. La aceasta s-a adăugat reducerea semnificativă a şanselor ca Rezerva Federală americană să majoreze, săptămâna viitoare, nivelul dobânzilor.

Cursul euro a crescut în 3 iunie la 4,5216 lei, medie care nu a mai fost atinsă din data de 1 februarie, dar a scăzut la finalul perioadei la 4,5070 lei, într-o şedinţă în care fluctuaţiile au fost minime, cu închiderea la 4,5050 – 4,5080 lei.

Evoluţia leului pe termen scurt va fi influenţată, în principal, de evenimente externe, precum rezultatele referendumului din Marea Britanie privind menţinerea în UE.

Reamintim că, ultimul raport CFA România estimează pentru următoarele şase luni un curs de 4,48 lei, în creştere faţă de prognoza din aprile, care anticipa o mediană de 4,45 lei. Pentru următoarele 12 luni, euro este văzut la 4,50 lei, în creştere faţă de luna trecută când prognoza se situa la 4,4550 lei.

Media dolarului american a crescut în 3 mai la 4,0599 lei, nou maxim al ultimelor trei luni.

Reducerea semnificativă în mai a numărului de noi locuri de muncă din SUA, a produs instantaneu o scădere puternică a dolarului pe pieţele internaţionale, astfel că la finalul perioadei cotaţiile au coborât la 3,956 – 3,967 lei iar media a fost stabilită la 3,9636 lei.

Moneda elveţiană, care s-a întărit pe pieţele internaţionale de la 1,111 la 1,1093 franci/euro, a cunoscut o creştere a cursului de la 4,0895 la 4,1154 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la sfârşitul lunii ianuarie.

Francul elveţian, considerat drept o „monedă refugiu” a fost principalul beneficiar al anunţului privind reducerea semnificativă de luna trecută a exporturilor chinezeşti, care a readus în vizor revenirea prea lentă a economiei mondiale.

Perechea euro/dolar a avut o evoluţie ascendentă, crescând de la 1,1114 la 1,1408 dolari.

Deprecierea dolarului a fost provocată de faptul că angajatorii din SUA au creat în luna mai doar 38.000 de noi locuri de muncă, cel mai slab rezultat din ultimii șase ani, care poate avea ca efect menţinerea dobânzii de către Fed la 0,25 – 0,50%.

În aceste condiţii, Janet Yellen, preşedinta Fed, şi-a schimbat discursul de la „este momentul potrivit” ca Fed să crească dobânzile de referinţă „într-un mod prudent şi gradual” la piaţa muncii a creat „îngrijorare”.


Analiza cuprinde perioada 2 – 8 iunie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*