EUROPAfest la Sibiu

Între 12 şi 21 mai, fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică!

Ekaterina ValiulinaGala de deschidere EUROPAfest a avut loc aseară, la Sala Thalia din Sibiu, unde publicul meloman a avut șansa s-o asculte pe violonista Ekaterina Valiulina, laureata EUROPAfest 2015 și orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta maestrului Constantin Adrian Grigore. În următoarele zile, Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale. Sub sloganul „It’s all about live quality music!”, în 2016, festivalul sărbătorește 23 de ani de muzică bună prin zece evenimente majore. EUROPAfest a primit in 2015 titulatura de festival EFFE – Europe’s Finest Festivals, iar de 11 ani se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale.

În elita festivalurilor europene

Caracterizat prin autenticitate, diversitate și ținută, EUROPAfest face parte din elita festivalurilor europene, contribuind cu fiecare ediție la promovarea unei imagini pozitive a României în întreaga lume.

Festivalul a debutat pe 12 mai, prin două concerte Opening Gala EUROPAfest derulate în orașe diferite. În București, pe scena Teatrului Odeon, de la 20.00, s-a sărbătorit deschiderea ediției cu numărul 23 pe acorduri de jazz și blues, alături de duetul Far from Carolina (Marea Britanie / SUA), care îl include pe Terry Lees, UK National Guitarist of the Year, și de Dan Papirany Band, cu muzicieni care au venit tocmai din Australia și Noua Zeelandă. La Sala Thalia din Sibiu a evoluat, începând cu ora 19.00, Ekaterina Valiulina (Rusia / Elveția – vioară), laureată EUROPAfest 2015, alături de Orchestra Filarmonicii din Sibiu sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.

Ekaterina Valiulina, mereu o surpriză plăcută

Ekaterina Valiulina este astăzi una dintre cele mai versatile și carismatice prezențe pe scena muzicii clasice, fiind considerată de specialiști o mare speranță a generației sale. Ea reușește să captiveze audiența prin interpretări originale, unice, în care exprimarea pasională se combină cu o profundă înțelegere a muzicii și cu dorința de a transmite emoție și a rezona cu publicul.

De origine rusă, Valiulina a început studiul viorii la 5 ani și povestea sa de dragoste cu muzica a continuat prin câștigarea a numeroase distincții și premii în concursuri internaționale din Germania, Croația, Rusia, Italia și Romania, în 2015 fiind laureată a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. A absolvit cu onoruri Conservatorul de Stat din Moscova și apoi și-a continuat studiile în Elveția la Conservatorul della Svizzera Italiana. Fiind o perfecționistă, a lucrat cu unii dintre cei mai buni profesori și muzicieni ai timpurilor noastre, precum Ida Haendel, Shlomo Mintz și Sergej Krylov.

Stabilită în Elveția, Ekaterina Valiulina a fost invitată în numeroase evenimente și festivaluri din Italia, Polonia, Belgia, Coreea, Grecia, Luxemburg, Olanda, România și Cipru și a concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică de Stat Moscova, Orchestra Simfonică de Stat Sibiu, Orchestra Tchaikovsky din Moscova, Orchestra de Cameră din Lituania, Orchestra Simfonică a Radio-Televiziunii din Croația și Ansamblul „Orfarion” din Elveția.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*