Evenimente dedicate antreprenoriatului la ULBS

În 8 decembrie, Aula Magna a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit o serie de evenimente dedicate antreprenoriatului.

Ziua a fost lungă, cu începere la 10 dimineața, când antreprenorul israelian Tal Catran, considerat un guru al antreprenoriatului pe scena mondială, a fost gazda dezbaterii alături de 100 de cadre didactice ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Tal Catran a pus bazele a 7 acceleratorare de business în Israel, este mentor la zeci de startup-uri la nivel internațional, iar experiența lui de a lucra cu startup-uri se întinde din Israel până în Letonia, Estonia, Finlanda, Rusia, India, China și România.

Tema principală a dezbaterii a fost „Nevoia educației antreprenoriale pentru studenți”, iar cadrele didactice prezente în sală au participat activ la discuții. „Economia voastră este la fel de performantă precum sistemul vostru de învățământ”, a concluzionat Tal Catran.

Sfaturi despre antreprenoriat de la cei mai buni din domeniu

Începând cu ora 14.00, Aula Magna s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei 250-300 de tineri veniţi să participe la evenimentul EduHub Community Panel & Idea Jam powered by Innovation Labs.

EduHub Community Panel este un panel de discuții, la care au fost invitați o serie de antreprenori de succes la nivel local, național și internațional. Publicul, format în cea mai mare parte din studenţi curioşi, a umplut rândurile sălii astfel încât o parte dintre participanţi s-au aşezat pe trepte.

Invitatul special al evenimentului și moderator al discuțiilor a fost Tal Catran. Discuţia s-a concentrat în jurul sfaturilor legate de antreprenoriat, care pot fi extrem de utile pentru un antreprenor aflat la început de drum. S-a vorbit despre importanţa antreprenoriatului în societate, despre riscuri, produs şi piaţă, despre cât de util şi important e să ai curaj, să încerci, să crezi în ideea cu care porneşti la drum.

„Fără a-ţi asuma riscuri, eşti într-un tren care duce nicăieri. Nimic nu e oricum sigur, nimic nu reprezintă o certitudine. Asumă-ţi riscuri, devino antreprenor, urmează-ţi pasiunea! Nu e uşor să reuşeşti, dar dacă încerci, e o experienţă ce merită cu adevărat!”, le-a spus Tal Catran participanților. Alături de acesta, la panel au mai luat parte următorii speakeri: Răzvan Rughiniş – cofondator Innovation Labs Romania şi profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti, Romeo Vasilache – director de program al Fundaţiei Româno-Americane, Alin Apostu – Project Manager Romanian Business Leaders, Ciprian Ciocan – director executiv Fundaţia Comunitară Sibiu, Alex Burciu din partea Sperik Accelerator Cluj, Dan Nechita din partea Smart Everything Everywhere București, Ciprian Faraon – preşedinte centrul InfoBiz Sibiu şi  Livia Ilie, prorector al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu.

21 de idei de startup prezentate la Idea Jam 

În ultima parte a zilei, începând cu ora 17.00, doritorii au fost invitaţi să participe la Idea Jam, un concurs de idei de startup-uri. 21 de echipe au urcat pe scenă în faţa juriului, şi-au prezentat ideea în maximum 3 minute, au primit feedback şi îndrumări. La sfârşitul concursului, cele mai bune 5 idei de startup au fost premiate de către Innovation Labs Bucureşti. Ideile câştigătoare au venit din domeniile Health&Lifestyle şi Retail. Locul I a fost ocupat de o idee care s-ar putea dovedi revoluţionară în sănătate, respectiv cea de a crea un dispozitiv medical pentru identificarea cu uşurinţă a locului de incizie pentru traheotomie.

Idea Jam a marcat lansarea ediţiei cu numărul 3 a programului Innovation Labs la Sibiu. Innovation Labs este principalul program de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice din România, iar în 2018 va va avea loc în București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și Iași.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*