Experiment Digi24, în prezența lui Raed Arafat: La niciun telefon de la DSP nu a răspuns nimeni timp de 30 de minute

Digi24 a făcut vineri seara un experiment, în prezența secretarului de stat Raed Arafat: s-a pus în situația unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și care ar avea nevoie să sune la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când de la capătul celălalt să se audă o voce umană care a îndemnat: „Ziceți”.

Experimentul a fost motivat de numeroasele mesaje pe care Digi24 le-a primit din partea telespectatorilor în care aceștia s-au plâns că nu pot da de DSP, așa cum prevede procedura, fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2.

În România, nu toți contacții bolnavilor de covid se testează, dar trebuie să stea 14 zile la izolare. Dacă în timpul acesta apar simptome, abia atunci sunt testați. Chiar dacă respectiva persoană se testează pe cont propriu, iar testul este negativ, tot trebuie să stea în izolare până la sfârșitul celor 14 zile. Este o procedură indicată și în alte țări, a precizat Raed Arafat.

Primul demers al experimentului Digi24 a fost căutarea pe internet a unui număr de telefon de la DSP București. În momentul apelului, a răspuns un robot care a început să enumere mai multe numere de telefon.

Apoi, au fost cel puțin șase-șapte încercări de apel, în direct, la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot în urma unor apeluri prelungite rămase fără răspuns: „Clientul apelat nu răspunde”.

„Nu știu ce sistem de apeluri telefonice au. În mod normal, ar trebui să fie un număr care redirecționează apelul către alte terminale, dacă unul dintre numere este ocupat. Dacă sunt mai multe numere la care trebuie încearcat pe rând, asta îngreunează accesul și poate trebuie analizată această treabă”, a comentat Raed Arafat.

Ce trebuie să facă DSP-ul?

Prezent în studioul Digi24, Raed Arafat a asistat în continuare la încercările jurnaliștilor de a da de cineva de la DSP București și a explicat cum ar trebui să funcționeze această instituție, care, de altfel, a primit recent întăriri, pentru că a fost detașat personal suplimentar printr-un ordin semnat chiar de șeful DSU.

„Noi în ultimele trei zile am detașat sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal. Acest personal a fost dat pentru următoarele motive: să stea să răspundă la telefon și să sprijine anchetele epidemiologice. Ordinele au fost semnate, de acum DSP-ul trebuie să organizeze utilizarea acestui personal. Au primit nenumărate instrucțiuni, în videoconferințe, de la Ministerul Sănătății. Și atunci, în mod normal, ar trebui să se răspundă la telefon, să dea informațiile, să gestioneze situația. Ce se așteaptă de la DSP? Ancheta epidemiologică, anumite analize și decizii privind cazurile din județele lor, analiza pe zonele care sunt focar, măsurile care se recomandă acolo, inclusiv carantinarea localităților”, a explicat Raed Arafat, detaliind cum se iau mai departe deciziile, de la nivel local până la nivel național, și care sunt instituțiile implicate.

În tot acest timp, pe fundalul discuției cu Raed Arafat se auzea, când și când, sonoritatea specifică a încercărilor eșuate de a comunica telefonic cu DSP București.

Un răspuns în ultimul moment

Când în sfârșit, aproape de încheierea emisiunii, jurnaliștii erau pe punctul de a renunța la experiment, surpriză! A răspuns cineva de la DSP București: „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.

Doamna doctor a explicat că în acel moment erau trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, pentru că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul.

„Pot să crească numărul (personalului). E un oraș mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul, nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele, trebuie să fie un număr care să meargă la mai multe apeluri”, a reacționat Raed Arafat.

„În mod normal, trebuie să răspundă. Și dacă nu răspund, trebuie să explice de ce nu răspund”, a declarat Raed Arafat înainte de începerea experimentului.

Sursă: Digi24

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*