Festin la Rășinari

Primăria comunei Rășinari și Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari (APAR) organizează, vineri, 1 iunie, Ziua Vărzarului.

În monografia comunei Rășinari din anul 1915 este menționat faptul că „vărzarul”, delicioasa plăcintă cu urdă și mărar, nu lipsea niciunui bun creștin de pe masa de Rusalii. „Ziua Vărzarului o sărbătorim la Rășinari pe data de 1 iunie. Cu ocazia evenimentului, veți putea degusta preparate autentice din zona Mărginimii Sibiului, zonă care a fost premiată în anul 2015 ca «Destinația Europeană de Excelență în Turism și Gastronomie Locală»”, transmit organizatorii.

Evenimentul este împărțit în trei etape, pe durata a trei ore și jumătate. Astfel, începând cu ora 10.00, participantii vor pleca cu tramvaiul din stația Dumbrava, către Rășinari, iar la sosire aceștia vor fi întâmpinați cu „vărzar”, renumita plăcintă autentică din comună, o plăcintă dulce cu urdă și mărar, dar vor putea gusta și gogoși și sirop. După degustare, de la ora 11.30, va avea loc o demonstrație de gătit vărzar, pentru a arăta tuturor oaspeților modul de preparare. Ultima parte a evenimentului constă în atelierul mult așteptat, dedicat copiilor, atelierul de gătit cocoloși cu brânză. Copiii vor învăța să prepare „cocoloși cu brânză” de la rășinăreni. Cea de-a doua parte a acestui eveniment va avea loc la Centrul de Informare Turistică din Rășinari, lângă stația de tramvai și parcul pentru copii. Evenimentul se va încheia în jurul orei 13.30, atunci când tramvaiul va porni înapoi către Sibiu.

„Doritorii pot rămâne să-și petreacă minivacanța de 1 iunie la Rășinari. Evenimentul este la a doua ediție, prima ediție a avut loc pe 1 iunie 2017 și s-a bucurat de un real succes. Grăbiți-vă să vă înscrieți, avem locuri limitate! Înscrierea se face pe website-ul rasinari.travel și vom acționa după principiul «primul venit, primul servit». Costul participării la eveniment este de 10 de lei pentru copii și 20 de lei pentru adulți, în preț fiind inclus transportul cu tramvaiul dus-întors, degustarea de produse autentice și atelierul pentru copii”, au mai menționat organizatorii.

Program

  • 10.00 – Plecare cu tramvaiul spre Rășinari din stația Dumbrava Sibiului
  • 10.30 – 11.30 – Degustare vărzar, gogoși, sirop la Centrul de Informare Turistică Rășinari
  • 11.30 – Demonstrație preparare ”vărzar” – plăcintă cu urdă și mărar
  • 12.00- 13.30 – Atelier preparare ”cocoloși cu brânză” pentru copii
  • 13.30 – Plecare cu tramvaiul spre Dumbrava Sibiului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*