Nume prestigioase ale muzicii clasice vor încânta Sibiul în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional „Clara Haskil”.

Valentin Răduțiu

Între 27 și 29 octombrie, Festivalul Internațional „Clara Haskil”, ajuns la cea de-a IV-a ediție, aduce în prim plan la Sibiu muzica de cameră. Ca și la edițiile anterioare, artiști valoroși ai scenei muzicale contemporane internaționale le dau întâlnire iubitorilor de muzică clasică, la Sala Thalia, în cadrul celor patru concerte ale festivalului.

Diferit față de edițiile anterioare este faptul că, în acest an, muzicienii invitați vor urca de mai multe ori pe scena Sălii Thalia în cele trei zile de festival, concertele având loc în variante solo, duo, trio sau cu orchestra. O altă noutate pe care organizatorii o pregătesc este un concert matinal, un lucru mai puțin obișnuit pentru publicul sibian amator de muzică clasică.

„Și ediția din acest an a festivalului plasează accentul pe muzica de cameră, însă îndrăznim și noi formule, ne dorim să punem în valoare diferitele posibilități care se deschid atunci când muzicienii invitați acceptă să urce pe scenă singuri, în duo, trio sau acompaniați de orchestră. Aceste îmbinări în program deschid posibilitatea unei diversități mai pronunțate în repertoriul propus”, declară Alina Azario, directorul artistic al FICH.

Nume importante ale muzicii clasice pășesc din nou pe scena sibiană

În ceea ce privește artiștii acestei ediții, FICH aduce și de această dată artiști cunoscuți și apreciați atât la nivel național cât și internațional: Niklas Schmidt, un maestru al violoncelului și artist laureat cu premii prestigioase în întreaga lume, va urca de două ori pe scena Sălii Thalia din Sibiu. De-a lungul carierei sale, Niklas Schimdt a performat pe scenele celor mai importante săli de concerte din New York, Paris sau Londra și a fost prezent la cele mai importante festivaluri internaționale de profil.

Valentin Răduțiu e unul dintre tinerii artiști premiați la numeroase competiții naționale și internaționale și aplaudat în prezent în marile săli de concert din Europa. Süddeutsche Zeitung a spus despre violoncelistul de origine română că e „unul dintre cele mai mari talente”. Printre premiile care i-au fost acordate se numără și premiul al doilea la Concursul Internațional „George Enescu“, în anul 2012.

Pianistul Per Rundberg a semnat prima înregistrare completă a compozițiilor lui George Enescu pentru pian și violocencel, printr-o colaborare cu violoncelistul Valentin Răduțiu. Per Rundberg va urca de trei ori pe scena Sălii Thalia și va încânta publicul sibian printr-un recital deosebit alături de Valentin Răduțiu.

Adrian Iliescu a câștigat numeroase distincții atât în țară, cât și în străinătate și a participat la cursuri de măiestrie cu profesori renumiți. A susținut concerte în Germania, Franța, Italia, Anglia, Peru, Polonia și România, iar din 2013 este primul concertmaestru al Orchestrei Hamburger Symphoniker.

„Performanță și măiestrie” sunt cuvintele care o definesc cel mai bine pe pianista Alina Azario, în viziunea celor de la Augsburger Allgemeine. Alina Azario s-a născut în România, a studiat pianul la Paris şi la Hamburg, iar în prezent predă la Hochschule für Musik und Theater, Hamburg. A urcat pe scene de prestigiu din Franța, Germania, Olanda, Italia, Danemarca, Elveția, România, Bulgaria și Spania.

Orchestra Simfonică București reunește unii dintre cei mai apreciați instrumentişti români şi este cunoscută pentru turneele internaţionale de amploare. Directorul artistic şi dirijorul principal al orchestrei este muzicianul Benoît Fromanger, care a colaborat de-a lungul carierei cu unii dintre cei mai cunoscuţi dirijori ai lumii.

Bilete și program – online

Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, ediția a IV-a, este un proiect organizat de Asociația Clara Haskil România, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

Biletele pentru acest eveniment au fost puse deja în vânzare și pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu sau online prin Bilet.ro și Eventim.ro. Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.


Cătălina STANISLAV

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*