Filmul „Sibiu 825“ deschide Astra Film Festival 2017

Filmul „Sibiu 825“, în regia lui Dumitru Budrala, va avea premiera oficială în deschiderea ediției a 24-a a Astra Film Festival.

Regizorul Dumitru Budrala

Filmul este produs de Fundația Astra Film și coprodus de CNM Astra. Proiecția va avea loc luni, 16 octombrie, în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, cu începere la ora 19.00.

Cetatea niciodată cucerită

Documentarul  este o cronică emoționantă a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor nouă secole de evoluție.

Situat istoric în puctul de intersecție a nordului cu sudul și a Occidentului cu Orientul, orașul a fost atacat de nenumărate ori, dar niciodată cucerit. Asalturile tătarilor sau ale turcilor, ciuma care i-a decimat populația, nu au reușit să distrugă spiritul orașului, care a supraviețuit de fiecare dată. Denumit Cibiunium, Nagyszeben sau Hermannstadt, Sibiul a devenit de-a lungul istoriei sale intense, pentru diferite perioade de timp, un oraș puternic și prosper, centrul comercial, religios, militar, administrativ și cultural al Transilvaniei.

Imagini de impact

Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din marginime, ale bisericilor fortificate, unde se retragea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete și pasajele misterioase din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică remarcabilă, o metamorfoză audio-vizuală a Sibiului.

„Am încercat să redau o experiență urbană transilvăneană, povestea unică, frumoasă și dramatică în egală măsură, cu etape înfloritoare sau nefaste, în care spiritul european al orașului a dăinuit peste nouă secole și a inspirat ceea ce vedem azi, un centru cultural și turistic, un punct de întâlnire al culturilor și al civilizațiilor din toată lumea. Am încercat să cuprind în acest film «felii» din istoria Sibiului, un oraș care a ținut mereu pasul cu istoria sau, uneori, a luat-o înaintea ei“, a explicat Budrala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*