FITS – sub semnul iubirii! Președintele Iohannis, cel mai așteptat spectator

În acest an, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) reuneşte în zece zile 3.278 artişti şi invitaţi din 72 de ţări, la 503 evenimente. Organizatorii estimează prezenţa a 68.000 de spectatori în fiecare zi la spectacole. Până în prezent, 78 de spectacole sunt sold-out.

Constantin Chiriac

Sibiul şi Luxemburgul vor aniversa sâmbătă, 17 iunie, un deceniu de când au fost desemnate de Comisia Europeană capitale culturale europene, prilej cu care preşedintele Klaus Iohannis va fi invitat special, a anunţat, ieri, preşedintele festivalului, Constantin Chiriac. „Aniversăm 10 ani de Capitală Culturală Europeană, pentru că Sibiul şi Luxemburgul au schimbat percepţia acestui program al Comisiei Europene. Dacă, an de an, sunt două oraşe din două ţări diferite capitală culturală europeană şi de obicei este o cooperare între cele două oraşe, după aceea se cam duce de râpă acea cooperare şi, după un număr bun de ani, dispare. Ei bine, Sibiul şi Luxemburgul au arătat că, de-a lungul timpului, cooperarea a crescut. Anul acesta avem mai multe activităţi între Sibiu şi Luxemburg faţă de câte am avut în 2007. Este foarte important că va fi preşedintele României, acasă, la Sibiu“, a spus Chiriac. Astfel Iohannis va fi spectator la producţia luxemburgheză „Şefele“. „În mod cert va fi prezent la «Şefele», spectacolul Teatrului Naţional din Esch, care are în distribuţie una dintre cele mai importante actriţe ale Europei“, a dezvăluit Chiriac.

Spectacolul iubirii

Cel mai important festival de teatru din România şi unul din cele mai importante din Europa va ridica cortina astăzi, 9 iunie, unde, pe scenele oraşului vor evolua 3.278 de artişti şi invitaţi într-un mare spectacol dedicat iubirii, tema din acest an a evenimentului. Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, îi îndeamnă pe români să fie „o naţie de făuritori de frumos, nu de comentatori“.

Spectacolul „Iubirea plutește în aer” se va juca pe 13 și 14 iunie, în Piața Mică

Buget de aproape 12 milioane de euro

Între 9 și 18 iunie, FITS reuneşte 3.278 artişti şi invitaţi, din 72 de ţări, la 503 evenimente. Organizatorii estimează prezenţa a 68.000 de spectatori în fiecare zi la spectacole. Deja au fost vândute 17.000 din cele 27.000 de bilete. FITS este cel mai scump festival din Sibiu, cu un buget total de 11,7 milioane de euro, din care, bani publici doar 24 la sută, spune Chiriac.

 

 

CONSTANTIN CHIRIAC | președinte FITS: „Nu ne vom bate pro şi contra pentru ceea ce înseamnă familia, dar noi facem ceva serios pentru familie. Nu suntem împotriva nimănui, suntem împotriva unei orientări, dacă respectă ceea ce înseamnă bunul simţ, viaţa pe pământ, dialogul, frumosul, legile şi aşa mai departe. Dar noi căutăm, ca în tot ceea ce facem să construim, nu să comentăm. Cred că este un mesaj foarte important pe care festivalul îl transmite: haideţi să ne transformăm dintr-o naţie de comentatori într-o naţie de ziditori, de constructori, de făuritori. Este foarte important să construim, să dăruim şi atunci vom primi tot ceea ce dorim. Pentru că nimic nu este mai important decât frumosul pe care putem să-l aducem.“

Teatrul… de război

Pentru prima dată, la FITS vor fi prezentate cinci spectacole pentru militarii NATO, prezenţi la exerciţiul din baza de la Cincu, a anunţat Constantin Chiriac. Alături de soldați, printre spectatorii acestor cinci spectacole se vor număra şi câte 50 de civili, la fiecare reprezentaţie. „Este pentru prima dată în lume când facem un Program NATO la Academia Forţelor Terestre, sală de festivităţi. Sunt nişte militari care sunt pe teritoriul României şi care au nevoie de frumos. Pentru prima dată, vor fi civili care intră în unitatea militară, la spectacol, care vor putea să intre în dialog cu militarii europeni“, a spus Chiriac. Deja sunt vândute toate biletele la cele cinci spectacole unde în public se vor afla militarii NATO. Aceștia vor putea vedea spectacolele „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal“, de Matei Vişniec, „Eu, supremul“, de Guenveur Smith şi „Rezistenţă“, de Ioana Jucan.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*