„Florile Oltului“: schimbarea la față

Folclorul românesc înflorește, la propriu, în acest sfârșit de săptămână, la Avrig. Orașul va găzdui, timp de două zile, o nouă ediție a festivalului concurs național „Florile Oltului“, organizat de Primăria Avrig.

După o perioadă în care a suferit calitativ, festivalul folcloric „Florile Oltului“ se întoarce la tradiție. Începând cu ediția din acest an, evenimentul va avea din nou caracterul de concurs național și își propune să promoveze formațiile populare și soliștii din Țara Oltului, dar și să încurajeze păstrarea tradițiilor în toate zonele țării.

Tezaur folcloric

Spre mândria și bucuria tuturor avrigenilor, festivalul folcloric „Florile Oltului“ este un eveniment cu veche tradiție în rândul festivalurilor de marcă destinate promovării tezaurului spiritual al României. Manifestarea anuală a debutat în urmă cu mai bine de patru decenii la Avrig și a fost creat din dorința de a aduna intr-o sărbătoare cele mai valoroase moșteniri culturale din satele riverane Oltului. S-a constituit, astfel, într-o frumoasă serbare câmpenească la care au participat formații folclorice și soliști din numeroase localități înșirate de-a lungul râului Olt, dar și invitați din alte zone.

Acces gratuit

O nouă ediție a festivalului concurs național de muzică populară „Florile Oltului“ va avea loc în zilele de 15 și 16 iulie, în organizarea Primăriei și Consiliului Local al orașului Avrig, fiind inclus în calendarul anual al evenimentelor culturale finanţate din bugetul local al oraşului, prin Asociaţia Culturală „Viitorul muzical“ Sibiu. „Vă invităm să participați la două zile de petrecere, voie bună și joc alături de interpreți cunoscuți de muzică populară, ansambluri și, nu în ultimul rând, de concurenți care vor să își facă cunoscut talentul și să câștige premiile!“, transmite primarul Adrian David. Spectacolele se vor desfășura în piața centrală, care poartă numele cărturarului Gheorghe Lazăr, unde sunt așteptați în număr cât mai mare localnicii, dar și turiștii, mai ales că intrarea va fi gratuită.

Rampă de lansare

Tinerii concurenți vor interpreta câte o doină sau o baladă fără acompaniament muzical şi un cântec cu acompaniament muzical, specific zonei pe care o reprezintă. Juriul va fi compus din personalităţi ale genului, specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei şi folclorului muzical şi literar românesc. Este vorba despre prof. dr. Vasile Bebeşelea – etnomuzicolog, prof. univ. dr. Ilie Moise – de la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, Izabela Tomiţă și Victoria Meiţescu – interprete de muzică populară și Ionel Coic – etnograf. Gala Laureaţilor se vor desfăşura duminică, 16 iulie. Cei mai merituoși artiști înscriși în concurs se vor alege cu Trofeul „Florile Oltului“ și Premiul I, în valoare de 1.000 de lei. Premiul II este în valoare de 800 de lei, iar Premiul III – 500 de lei. Totodată, va fi acordat și un premiu de popularitate, în cuantum de 200 de lei.

Nume mari pe scenă

Pe scena festivalului vor evolua, de asemenea, soliştii Alexandru Urs, Diana Gribincea, Nineta Popa, Constantin Oancea, Laura Prisacă, Mariana Deac, Daniel Pop, Elena Sima, Răsvan Năstăsescu, Gheorghe Cristian Stan și Camelia Olariu, precum și ansamblurile folclorice „Obârşii Negreştene“ (Vaslui), „Bujorel de Bâlea“ (Cîrţişoara), „Doruleţ“ (Racoviţa), „Comorile Arpaşului“ (Arpaşu de Jos), „Zăluţa“ (Bradu), „Valea Moaşei” (Sebeşu de Sus), „Datina“ (Tălmaciu) şi „Hortze“ (Bulgaria).

 

 

Restricţii de trafic
Pentru amplasarea scenei și a celorlalte amenajări provizorii necesare spectacolelor, circulația în zonă va fi temporar restricţionată. Începând de astăzi, 14 iulie, ora 16, circulaţia va fi restricţionată pe străzile Gheorghe Lazăr (între intersecţiile cu străzile Bisericii şi Saşilor) şi Samuel von Brukenthal (între intersecţiile cu străzile Gheorghe Lazăr şi Alexandru Vlahuţă), până luni, 17 iulie, ora 8.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*