Fotbalul sibian este din nou în suferință

Ce începe prost se termină și mai prost. Echipa sibiană a ratat șansa unui nou sezon în Liga I, după un campionat slab, cu o revenire spectaculoasă însă pe final, care i-a dat dreptul la baraj.

A scos un egal în deplasare, 0-0 la Mioveni, și mai avea nevoie de o victorie, ieri, la Mediaș, în compania unei echipe modeste (locul 3 în liga secundă), pentru a sorbi din nou din cupa cu șampanie. Și a fost la numai 20 de minute de a o obține!

„Chiar și-așa“

FCH a început cum nu se poate mai prost returul cu CS Mioveni. Răzvan Dâlbea, unul dintre cei mai experimentați jucători de pe teren, a intrat cu prea mult elan în meci, a luat 2 cartonașe galbene în numai 5 minute, iar echipa sibiană avea de jucat tot meciul aproape în 10 jucători. Eugen Beza a reușit însă să regleze jocul, care a curs lin spre poarta Mioveniului toată prima repriză. Mai mult, fără ocazii mari de poartă, am reușit să și marcăm golul de care aveam nevoie pentru o salvare de la retrogradare considerată miraculoasă în urmă cu câteva săptămâni. Pătruns în careu, Yazalde Gomes a șutat cu sete la colțul scurt, balonul a lovit stâlpul din dreapta lui Popescu și s-a oprit în plasă. Era minutul 21.

Final ratat

Cu sacii-n căruță, echipa sibiană a ținut jocul departe de poarta lui Cristiano, jucând simplu, economicos chiar. Mai ales că CS Mioveni n-a arătat mai nimic, nici în atac nici în apărare, chiar dacă avea avantajul unui om în plus pe teren.

FC Hermannstadt a pierdut barajul cu CS Mioveni și a părăsit Liga I, după trei sezoane

Pe fondul acestui joc, la jumătatea reprizei secunde, un șut aiurea a lui Massaro, din afara careului, a fost deviat nefericit în stânga lui Cristiano, care n-a mai putut face nimic. Era minutul 71, scorul devenea „de retrogradare“ astfel că echipa sibiană s-a năpustit în atac. Cu portar cu tot. Până să avem însă cine știe ce ocazii mai importante, pe un contraatac banal, Rusu l-a prins pe Cristano avansat, a șutat spre poarta goală, însă portarul sibian s-a întins și a deviat. Era în afara careului, ca urmare centralul Horațiu Feșnic (Cluj-Napoca) a dictat henț și eliminare. Jocul s-a rupt definitiv, astfel că golul victoriei pentru echipa din Mioveni, înscris de Panait în minuntele de prelungire, n-a mirat pe nimeni.

Sezon complicat

Așadar, FC Hermannstadt a încheiat în genunchi un sezon complicat, cu schimbări de antrenori, transferuri numeroase, probleme financiare, toate acestea în condițiile în care absolut toate partidele le-a jucat în deplasare, stadionul din Sibiu fiind în modernizare. Un haos care nici măcar nu mai e singular în fotbalul românesc. Majoritatea echipelor aduc jucători de mâna a 2-a și a 3-a, în general din Africa, dar și de prin Europa, la preț scăzut, apoi încearcă să îi vândă la preț mai bun. Fotbalul a rămas așadar în plan secund, calitatea a scăzut grav, dovadă fiind interesul extrem de scăzut față de fenomen. S-a jucat tot sezonul cu stadioane goale, din cauza pandemiei, dar n-a fost departe de ediția precedentă, când cele mai multe echipe n-au strâns 1.000 de spectatori pe meci, acasă.

Pierderi grele

FC Hermannstadt merge acum spre liga secundă, unde cheltuielile sunt mai mici, însă nu mai vin bani din drepturile de difuzare, ceea ce poate fi un handicat greu de acoperit. Dacă fotbalul sibian a pierdut, investitorii au pierdut și mai mult. Iar desființarea echipei e o opțiune, pentru ca pierderile să nu se adâncească. Vom vedea dacă FCH va avea soarta celor care au fost odată Șoimii Sibiu, FC Inter, FC Sibiu sau Voința Sibiu.


FC Hermannstadt – CS Mioveni 1-2 (1-0)

Au marcat: Yazalde 21′ / Massaro 71′, Panait 90+3′

FC Hermannstadt: Cristiano – Belu-Iordache, Viera (I. Pop 85′), Scarlatache, Opruț – Dâlbea (cpt.), Alhassan (Bagaric 78′) – Buzan (Addae 10′, Aralica 85′), David Mayoral, Petrișor Petrescu – Yazalde. Antrenor: Eugen Beza

Eliminați: Dâlbea 6′ (cumul de cartonașe galbene) și Cristiano 83′ (roșu direct)

CS Mioveni: Popescu – Oancea, Garutti, Robert Gheorghe (cpt.), Șerbănică – Ișfan (Massaro 32′), Vereș (Chindriș 60′), Șerban (Toma 60′), Coșereanu (Rădescu 75′) – Rusu, Blănaru (Panait 75′). Antrenor: Alexandru Pelici


Foști sibieni

Antrenorul Alexandru Pelici, împreună cu Bogdan Rusu și Ștefan Blănaru au promovat în Liga 1 și în 2018, chiar cu FC Hermannstadt. „Până acum, nimeni nu a crezut că o echipă de liga a doua poate învinge o echipă de liga I la baraj. Nu s-a mai întâmplat asta, iar cum s-ar spune, noi am rupt blestemul și sper să îl rupă și alte echipe în viitor. Mă bucur că am promovat din nou, cu același antrenor, și cu colegul meu Ștefan Blănaru. Cred că trioul acesta aduce promovarea peste tot și cine ne ia promovează cu siguranță (…) La liga I, când promovezi, te lasă două, trei etape, iar apoi se aduc jucători străini. Nu mai joci, te pun pe lista de transferuri. Nu ți se dă șansa să joci. La noi, gata, vine un străin, e văzut nu știu cum și i se dă șansă să joace doar pentru că e străin. Așa suntem noi, românii. Probabil s-a și văzut asta, că din acest motiv am și plecat de la Sibiu. Am zis că decât să stau acolo, mai bine merg undeva unde pot să joc“, a declarat după meci Bogdan Rusu.

Alexandru Pelici l antrenor CS Mioveni: „Nu e un moment ușor. Vă rog să mă credeți. E un moment destul de dificil, pentru că am obținut această promovare împotriva unei echipe care până nu demult era sufletul meu. Dar asta e istorie și un ultim gând în această seară se îndreptă către suporterii Sibiului, acei oameni minunați, cărora le mulțumesc pentru toate momentele frumoase pe care le-am trăit alături de ei. Pentru că tot pe acest stadion, nu cu mult timp în urmă, câștigam returul semifinalei și acolo era tribuna plină cu ei. Sper să reușească să treacă peste și Sibiul să meargă înainte în fotbal“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*