FOTO: Mansarda unei case din localitatea Cisnădie în pericol din cauza unui aparat electrocasnic

𝑷𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊𝒊 𝒎𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒓𝒊 𝒕𝒓𝒂𝒈 𝒖𝒏 𝒏𝒐𝒖 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒍𝒂𝒓𝒎𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒑𝒓𝒊𝒗𝒊𝒓𝒆 𝒍𝒂 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐𝒍𝒖𝒍 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒊̂𝒍 𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒛𝒊𝒏𝒕𝒂̆ 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒂𝒍𝒂𝒕̦𝒊𝒊𝒍𝒆, 𝒆𝒄𝒉𝒊𝒑𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝒂𝒑𝒂𝒓𝒂𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒅𝒆𝒇𝒆𝒄𝒕𝒆, 𝒄𝒖 𝒊𝒎𝒑𝒓𝒐𝒗𝒊𝒛𝒂𝒕̦𝒊𝒊, 𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂𝒔𝒐𝒍𝒊𝒄𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒔𝒂𝒖 𝒍𝒂̆𝒔𝒂𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̦𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒏𝒆𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂𝒗𝒆𝒈𝒉𝒆𝒂𝒕𝒆, 𝒂𝒗𝒂̂𝒏𝒅 𝒊̂𝒏 𝒗𝒆𝒅𝒆𝒓𝒆 𝒄𝒂̆ 𝒖𝒏𝒂 𝒅𝒊𝒏 𝒑𝒓𝒊𝒏𝒄𝒊𝒑𝒂𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒄𝒂𝒖𝒛𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆 𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒖 𝒐 𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒛𝒊𝒏𝒕𝒂̆ 𝒔𝒄𝒖𝒓𝒕𝒄𝒊𝒓𝒄𝒖𝒊𝒕𝒖𝒍 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒊𝒄.

Un astfel de eveniment a fost înregistrat în această dimineață, când, un apel primit la numărul unic de urgență 112 anunța un incendiu la mansarda unei case situată în localitatea Cisnădie, str. Băilor.

 


La fața locului s-au mobilizat prompt 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă dintre care o autospecială de salvare și intervenție la înălțime precum și membrii SVSU Cisnădie cu o autospecială de stingere.

Incendiul, care a afectat bucătăria locuinței pe o suprafață de aproximativ 20 mp a fost lichidat prompt, fără ca acesta să se propage la întreaga casă.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, incendiul provocat de un scrutcircuit electric a unui aparat electrocasnic (mașina de vase)producând doar pagube materiale.

A ars aparatură electrocasnică și mobilier din respectiva încăpere pe o suprafață de aproximativ 20 mp.

𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru „al județului Sibiu reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

❌ Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, fier de călcat, lampă, televizor, etc.;
❗️ Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
❌ Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
❌ Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
✅ Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
❗️ Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, aparat de aer condiționat, radiator, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
✅ Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
❌Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

𝐈𝐍𝐒𝐓𝐀𝐋𝐀𝐓̧𝐈 𝐒𝐄𝐍𝐙𝐎𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐅𝐔𝐌!

✅ Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
🧯 Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. 𝑨𝒑𝒆𝒍𝒂𝒕̧𝒊 𝒊𝒎𝒆𝒅𝒊𝒂𝒕 𝒏𝒖𝒎𝒂̆𝒓𝒖𝒍 𝒖𝒏𝒊𝒄 𝒅𝒆 𝒖𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̧𝒂̆ 𝟏𝟏𝟐!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*