„Fratele“ din Bosnia

 Obiectivele urmărite de ambasadorul Dusko Kovacevic se leagă de dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale

Obiectivele urmărite de ambasadorul Dusko Kovacevic se leagă de dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale

 

Ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în România, Dusko Kovacevic, şi-a manifestat dorinţa ca, pe perioada mandatului său, după concretizarea unor relaţii de colaborare între ţara sa şi judeţul Sibiu, oraşul său natal, Banja Luka, să se înfrăţească cu Sibiul, de care a fost plăcut impresionat.Excelenţa Sa a efectuat marţi o vizită în judeţul Sibiu, care a inclus şi o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, la care au mai luat parte vicepreşedintele Ioan Banciu, secretarul judeţului, Iordan Nicola, şi directorul departamentului Marketing al Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Ovidiu Baron. Înaintea întrevederii oficiale, înaltul oaspete a fost întâmpinat cu un recital de colinde tradiţionale interpretate vocal şi la fluiere de către un grup de elevi din Poiana Sibiului, îmbrăcaţi în costum popular, sosiţi „fără programare“ la Consiliul Judeţean.

 

 

Interese economice

 

Aşa cum însuşi a mărturisit, obiectivele urmărite de ambasadorul Dusko Kovacevic sunt dezvoltarea relaţiilor economice cu România şi realizarea unui schimb de experienţă în ceea ce priveşte o viitoare integrare a Bosniei Herţegovinei în Uniunea Europeană. Preşedintele Ioan Cindrea a constatat că are din start două puncte comune cu ES Dusko Kovacevic, acela că şi-au desfăşurat activitatea în clădirea Parlamentului, în aceeaşi perioadă – Ioan Cindrea fiind deputat în perioada 2004-2012 -, şi apoi că întărirea relaţiilor economice cu statele lumii se află în atenţia conducerii Consiliului Judeţean Sibiu. „Un element de legătură dintre mediul economic din Bosnia şi Herţegovina şi cel din judeţul Sibiu poate fi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Putem gândi să dezvoltăm o misiune economică spre şi dinspre Bosnia şi Herţegovina care să întărească legăturile dintre noi şi să conducă la schimburi comerciale“, a apreciat Cindrea.

 

I-a plăcut la Sibiu

 

Kovacevic a ţinut să viziteze şi Muzeului Astra din Piaţa Mică, unde s-a întâlnit cu directorul Valeriu Olaru, înaltul diplomat făcând promisiunea că va reveni anul viitor la Sibiu, împreună cu soţia sa, pentru a se plimba în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

Prieten al României

 

Înaltul oficial, desemnat ambasador în România din iunie 2011, a mai fost prezent în ţara noastră în perioada 2003-2007, când a lucrat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimei Organizate din care fac parte 13 ţări europene, iar experienţa sa în România l-a determinat să admire ţara noastră, în special dezvoltarea şi progresele remarcabile pe care le-a înregistrat în multe domenii.

 

Ioan CINDREA | preşedinte CJS

 

„Putem extinde colaborarea noastră prin schimburi între administraţiile locale şi zonale, dar şi prin schimburi culturale şi academice, mai ales că Sibiul are experienţa unei capitale culturale europene în anul 2007.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*