Fraudă cu terenuri la Roşia

Înșelătoria a cărei victimă a fost Judith Haerle, nemţoaica stabilită în Roșia care a investit într-o fermă bio, a ajuns în mapa de lucru a polițiștilor de la Investigarea Fraudelor. Bărbatul de la care familia Haerle a cumpărat terenul de lângă fermă nu a mai recunoscut actul încheiat și avansul pe care l-a primit. Instanța i-a dat dreptate femeii, doar că, în timpul procesului, românul a pierdut terenul, cu care girase pentru un împrumut.

Epopeea lui Judith Haerle prin hățișurile birocrației românești continuă. După ce a câștigat în instanță terenul de lângă fermă pe care îl cumpărase, printr-o hotărâre definitivă, Haerle a aflat că, în timpul procesului, între 2004 și 2006, persoana de la care a cumpărat terenul a girat cu acea parcelă un împrumut de câteva zeci de mii de euro. Și, cum nu și-a mai plătit datoria, executorii au scos la licitație terenul, care a fost cumpărat de un sibian. Familia Haerle a aflat că terenul pe care l-a cumpărat și l-a și câștigat în instanță a fost din nou vândut și cumpărat de o altă persoană de abia patru ani mai târziu, prin 2010, când cumpărătorul sibian a venit să își ia în primire pământul. „Noi am aflat de abia la patru ani de la încheierea procesului despre această persoană, când a venit aici, la noi. Ulterior, am descoperit pe site-urile de anunțuri că încă din 2008 terenul a fost pus din nou în vânzare, probabil de așa-zisul proprietar din Sibiu, care vrea și acum să îl vândă“, povesteşte nemţoaica păgubită.

 

Plângere penală

 

După ce a trecut prin atâtea pentru terenul pe care îl muncește de ani de zile, Judith Haerle a depus în 2011 o plângere penală la Parchet, împotriva vechiului proprietar al terenului, care a girat cu bucata de pământ, deși știa foarte bine că ea face obiectul unui proces aflat pe rol. După luni întregi în care plângerea a zăcut la Parchet fără nicio rezolvare, în vara anului trecut, la insistențele și presiunile familiei Haerle, Parchetul a considerat că acest caz este de  competența lucrătorilor de la Investigarea Fraudelor. În aceste zile, Haerle se plimbă la Poliție și dă declarații peste declarații, în speranța că oamenii legii vor construi un dosar solid, iar în cele din urmă instanța va condamna fapta fostului proprietar și va face dreptate.

 

Sperietoare pentru străini

 

Cu toate că a avut numai probleme de când a venit în România, familia Haerle s-a obișnuit aici și chiar îi place. Însă nu înțelege de ce, într-o zonă atât de frumoasă și cu atât de mult potențial agricol și turistic, administrația locală pare să se străduiască să alunge străinii care vor să investească aici, în loc să-i atragă. „Toți străinii care au venit în Roșia au plecat după câțiva ani. Au încercat să-și construiască afeceri aici, dar au întâmpinat prea multe impedimente. Ca și noi, de altfel. Nu doar că nu ne susține, dar primarul ne și acuză de lucruri care nu sunt adevărate. A spus că suntem rău-platnici, dar nu este adevărat. La ora actuală, nu avem niciun fel de datorii la bugetul local și de stat, am achitat totul la zi. Într-adevăr, am avut niște datorii acumulate din cauza unor majorări de care nu am știut. Aici, în România, după ce că birocrația este stufoasă, nimeni nu îți explică ce ai de făcut, ce ai de plătit. Te trezești doar cu înștiințări că ai datorii de care habar n-aveai“, se apără Haerle, după ce primarul Valentin Aldea a acuzat-o că este rău-platnică şi că nu vrea să respecte legile ţării în care s-a mutat.

 

Judith HAERLE | păgubită

 

„Noi am aflat de abia la patru ani de la încheierea procesului despre această persoană, când a venit aici, la noi. Ulterior, am descoperit pe site-urile de anunțuri că încă din 2008 terenul a fost pus din nou în vânzare, probabil de așa-zisul proprietar din Sibiu, care vrea și acum să îl vândă.“

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*