Luna iulie este luna teatrului independent. Asociaţia Internaţională de Tineret BECOME organizează, în perioada 1-14 iulie, Sibiu International Fringe Festival, un festival dedicat tuturor proiectelor culturale independente, urmărind promovarea inovaţiei şi a libertăţii creaţiei.

Sibiu International Fringe Festival este gândit după modelul Festivalului Fringe de la Edinburgh si al Festivalului de la Avignon. Edinburgh Fringe Festival a luat naştere în anul 1947, în semn de protest al unor trupe care nu au fost invitate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh. În timp, Fringe-ul şi-a câştigat renumele de festival al artelor experimentale, aici prezentându-şi spectacolele creatorii aflaţi în căutarea unei voci proprii, dar şi trupe redutabile care vor să întâlnească un alt fel de public, testându-şi astfel creativitatea. Şi iată că, aproape la fel, dar cu 60 de ani mai târziu, ia naştere Sibiu International Fringe Festival. Tema sub care se desfăşoară această ediţie a festivalului este „Inteligenţă“, pentru că, în opinia organizatorilor, „fără inteligenţă nu poţi oferi calitate“.

Teatru de apartament

Pe lângă numeroasele locaţii neconvenţionale, festivalul se va desfăşura şi în două locaţii de teatru. Însă ineditul acestui an constă în faptul că organizatorii doresc implementarea la Sibiu a unui nou concept: teatrul „de apartament“. „Şase zile vor fi dedicate acestui tip de reprezentaţii. Aici se rupe bariera dintre actor şi spectator, acesta din urmă integrându-se perfect în decorul performance-urilor“, a dezvăluit actriţa Graţiela Bădescu, coordonatoarea departamentului de marketing al festivalului.

Plătiţi doar din bilete

Fringe aduce împreună, la Sibiu, artişti tineri din zona independentă, contribuind la dezvoltarea teatrului necontrolat politic, a teatrului ferit de orice alte interese. Artiştii vor fi remuneraţi doar din vânzarea biletelor. Acestea vor fi puse în vânzare începând cu data de 24 iunie în locaţiile de desfăşurare a spectacolelor. „Selecţia a fost făcută de doi actori şi un coregraf, iar spectacolele selectate sunt în proporţie de 90 la sută comedii. Ne dorim ca fiecare ediţie să devină un forum tot mai puternic al artelor spectacolului, iar Fringe să pună bazele unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România“, a anunţat Cătălin Grigoraş, directorul Sibiu International Fringe Festival.

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*