Gazprom vrea benzinăriile Euroil

 

FOTO: În 2008, Hummer-ul Euroil a fost suport de afişe electorale pentru campania lui Ariton

 

Oierii benzinari au pentru ce să-i fie recunoscători ministrul sibian Ion Ariton. Instalat la frâiele Economiei, în capitală, acesta face un lobby impecabil pentru economia lanţului de benzinării Euroil, controlat de Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară.

 

 

 

În urmă cu o săptămână, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat la Sibiu că gigantul rus Gazprom intenţionează să deschidă 150 de benzinării în România. Anunţul venea după ce acesta s-a întors dintr-o vizită făcută la sediul concernului rus. Cronologic, evenimentele s-au desfăşurat cam aşa: la începutul lunii, Ariton a efectuat o fructuoasă vizită de lucru la Gazprom. Imediat, gigantul rus a anunţat că va cumpăra benzinăriile Euroil. Concluzia logică este că ministrul a acţionat prompt pentru economia celor de la Euroil. Relaţia de prietenie dintre Ion Ariton şi benzinarii din Sibiu este notorie. La fel de cunoscute sunt şi relaţiile acestora de afaceri, vechi de cel puţin un deceniu, de pe vremea când actualul ministru era director la Petrom Sibiu.

 

Intermediari din Irak?

 

Gazprom a angajat o casă de avocatură prin care poartă negocieri de achiziţie cu „benzinarii” particulari. Unul dintre aceştia este Dumitru Domnariu, patronul Euroil din Sibiu, care deţine 21 de staţii în mai multe judeţe. Conform unor surse din Ministerul Economiei, Gazprom ar fi interesată să preia o treime din reţeaua Euroil. Aceleaşi surse lansează o nouă ipoteză, conform căreia negocierile ar putea fi intermediate de Nova Consult Invest SRL – o societate deţinută de doi irakieni. Aceeaşi firmă care deţinea şi BMW-ul şefului de la “doi şi-un sfert” din Sibiu, Ioan Mustaţă – un alt apropiat al benzinarilor. „Într-adevăr, ne aflăm în discuţii cu o companie mare pentru vânzarea a şapte staţii, dar suntem încă la nivel de tratative”, a recunoscut Radu Popârţan, director comercial al Euroil, contactat de reporterii Mesagerului de Sibiu.

 

Controale blocate

 

Unul dintre scandalurile care au atras atenţia opiniei publice asupra celor de la Euroil este cel declanşat de fosta şefă a vămii Ploieşti, care a făcut referire la firmele consilierului judeţean Domnariu. Corelările au fost făcute de presa centrală după ce Diana Severin a dezvăluit faptul că i s-a cerut demisia, din cauză că a vrut să controleze mai multe firme din domeniul petrolier. „Am fost chemată la Bucureşti să discutăm despre ce am vorbit la telefon cu o persoană, despre un control la acele societăţi. După câteva ore, am fost chemată la Bucureşti de fostul şef de cabinet al lui Blejnar, care mi-a cerut să stau deoparte, că e a lui şeful Sorin”, a declarat Severin pentru realitatea.net. La fel s-a petrecut şi cu o anchetă demarată de DNA Braşov, stinsă imediat ce „firele” au început să ducă şi spre contabilitatea firmelor amintite.

 

 

  1. Oficial, îi merge bine

 

Firma Euroil a avut, în 2010, un număr de 187 de angajaţi şi a obţinut o cifră de afaceri de 124,8 milioane de lei. Ea este deţinută de Dumitru Domnariu, consilier judeţean din partea PD-L Sibiu, împreună cu Adrian Nicoară, cumnatul acestuia. Conform informaţiilor publicate de revista Capital, anul trecut Domnariu avea o avere estimată între 10 şi 15 milioane de euro.

One Comment

  1. Pingback: Președintele Iohannis, înjurat ca la ușa cortului! „Ești o zdreanță ordinară și un prost, bă!” | VIDEO – Ziarul Mesagerul de Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*