Generalii „armatei roșii“! Inspectoratul Școlar Județean, ciolan pentru pesediștii sibieni

Cel puțin patru candidați cu ștate vechi în PSD își dispută conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, după demiterea inspectorului general Ștefan Firu. Colegi la partid, adversari la concurs. Până atunci, șef interimar a fost numit fostul adjunct al lui Firu, Gheorghe Bîrză, pe care îl leagă o prietenie veche cu ministrul Educației. Mesagerul de Sibiu a aflat cine și cu ce șanse mai vânează „epoleții“ de general.

Aproape 400 de cadre didactice din judeţul Sibiu au semnat o petiţie prin care îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu demiterea inspectorului școlar general Ştefan Firu. Până la desfăşurarea concursului de dosare, semnatarii petiţiei solicită revocarea ordinului ministrului şi au trimis memoriul lor la Cotroceni, Palatul Victoria, la Ministerul Educaţiei şi la Prefectura Sibiu.

Colegi la partid, dușmani la concurs

Fotoliul lăsat liber de Firu a ajuns vânat de mai multe persoane cu funcţii „grele“ în PSD Sibiu. Pe de o parte, este vorba de profesoara Claudia Sîmtion, consilier municipal din partea PSD. Șanse ar avea și directoarea Școlii nr. 8 din Sibiu, Carmen Voinea (foto medalion), cu ștate vechi în organizaţia de femei a aceluiaşi partid. Dar şi profesorul Darius Mara, fost preşedinte la organizaţia de tineret. Și-a mai depus dosarul şi fostul şef de la Casa Corpului Didactic, Marius Câmpean, actualmente director al Școlii Gimnaziale „George Popa“ din Mediaș. Surse bine informate afirmă, totuși, că, la analiza dosarelor, nici unul dintre candidaţi nu îndeplineşte criteriile de ocupare a postului. Nici măcar preferatul ministrului, a cărui activitate în anul precedent a obținut doar calificativul „bine“. Aceleași surse dezvăluie că favorita partidului ar fi Carmen Voinea, care are o problemă de compatibilitate, în condițiile în care soţul ei este director la Şcoala nr. 13, iar ea ocupă încă în funcţia de director la Şcoala nr. 8.

 

„Tovarăși“ din studenție

La jumătatea lunii august, Ștefan Firu a fost demis alături de alţi 12 inspectori generali din ţară, printr-un ordin al ministrului Educației transmis prin fax, invocându-se diverse nereguli în contractele de management. Motivele demiterii sunt considerate pure invenţii de către cei care-l susțin pe Firu, acesta din urmă atacând în instanţă decizia ministrului Liviu Pop. Presa a relatat faptul că decizia de a-l schimba pe Firu a fost luată la o petrecere, la o cabană din apropierea Sibiului, la care împreună cu Liviu Pop a participat fostul coleg de cameră din facultate al ministrului, nimeni altul decât inspectorul general adjunct Gheorghe Bârză. Dacă este sau nu adevărat că o prietenie veche îl leagă pe noul șef al învățământului sibian de ministru, cert este că Bârză a fost numit interimar şi va ocupa, o perioadă, funcţia de şef al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Înainte de a veni la Inspectorat, în septembrie 2015, Bârză a mai ocupat funcții de conducere la școli din Tălmaciu și Tălmăcel.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*