GNM: Se fac eforturi pentru gestionarea carnivorelor mari

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ieri că, în şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor, de la Bruxelles, de la sfârşitul anului trecut, a fost adoptat raportul său cu privire la aplicarea directivelor de mediu în vederea restabilirii echilibrului între activitatea umană şi speciile care generează conflicte (urşii – n.r.), prevenţia şi intervenţia putând elimina aceste conflicte.

„Trebuie să ne axăm şi pe prevenţie, şi pe intervenţie şi atunci putem elimina conflictele. De asemenea, monitorizarea, evaluarea şi creşterea capacităţii de pază şi a metodelor pentru a oferi un cadru propice biodiversităţii, iar pentru aceasta este nevoie de dialog. Dacă va reuşi ministerul să aprobe planul de management pentru specia urs, atunci foarte multe conflicte pot fi eliminate din viaţa de zi cu zi. Totodată, am subliniat prin acest raport că autorităţile publice locale au un rol, pentru că până acum nu l-au avut. De asemenea, în ceea ce priveşte plăţile compensatorii, România nu foloseşte toate instrumentele. Să fie plăţi compensatorii prin care putem să prevenim şi să îi ajutăm pe acei oameni care au de suferit (de pe urma atacurilor urşilor – n.r.). Trebuie implicaţi şi vânătorii, nu este bine că ei au fost stigmatizaţi. De exemplu, în Finlanda, Croaţia, Slovenia se face un management în care sunt incluşi şi vânătorii”, a afirmat Borboly Csaba, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Borboly Csaba, raportul în cauză este primul document care „spune” pe plan european că viaţa omului primează.

El a adăugat că două sunt lucrurile pe care le-a semnalat în acest raport: „În primul rând, cadrul de finanţare din 2021 să fie mărit pe acest palier al UE, iar cel de-al doilea – reglementarea situaţiei. Acum, Directoratul General pentru Mediu, în urma aprobării acestui raport, trebuie să ia măsuri. Totodată, cercetările în domeniu trebuie să fie reluate, schimburile de bune practici, pentru că, dacă în Finlanda, Suedia nu sunt conflicte de acest tip, atunci UE trebuie să ne ajute”, a subliniat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a menţionat că, după aprobarea acestui raport, oficialităţi europene se vor deplasa în România. „Acum se pregăteşte cadrul multianual. Comitetul Regiunilor participă la elaborarea actelor normative de nivel european şi acestea trebuie să fie luate în calcul şi implementate. Vor fi şi alte documente care vor fi aprobate şi urmează ca şi România să ţină cont de ceea ce scrie în acest raport. Şi legislaţia României în domeniu trebuie modificată, pentru că momentan nu sunt soluţii legale, pentru că în momentul de faţă o victimă nu primeşte despăgubiri, de aceea trebuie debirocratizată compensaţia pentru atacuri”, a arătat el.

Conform comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Robert Szep, acest proiect vine să susţină demersurile Ministerului Mediului şi ale GNM privind coexistenţa om – carnivore mari. „Avem o problemă reală – de supraaglomerare în anumite zone, discursuri radicale din care a avut de pierdut specia. Incidenţa morţii accidentale a crescut în ultimii ani, am găsit animale moarte în capcane în pădure. Oamenii au început să hrănească urşii pe calea ferată, în perioada de migraţie. La ora actuală, Ministerul Mediului are în elaborare planul de management, care va fi pus în practică în câteva săptămâni, inclusiv planul de măsuri. Să începem un dialog real, corect, prin care să apărăm această valoare care este ursul. Fiecare regiune are specificitatea ei locală, şi în Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, avem condiţii naturale specifice, nu pot fi tratate global. De multe ori şi relocările au dat greş, pentru că am relocat problema dintr-o zonă în cealaltă. Şi asociaţiile de vânătoare au rolul lor şi e obligaţia lor să intervină în cazul animalelor periculoase”, a susţinut Robert Szep.

El a precizat că Ministerul Mediului are un proiect ce vizează realizarea unui inventar al exemplarelor de urşi din pădure. „Dorim să facem o numărătoare pe amprentă genetică, ne dă un număr real al populaţiei, al distribuţiei pe familii, pe zone. Este o muncă imensă, dar Ministerul Mediului a considerat o prioritate acest proiect”, a spus acesta.

Szep a menţionat că Ministerul Mediului nu a emis anul trecut un ordin de vânătoare, ci un ordin privind intervenţia în cazul în care se pune în pericol siguranţa cetăţeanului. „Din 140 de exemplare s-au dat derogări (pentru a fi vânate – n.r.) numai pentru 50 de exemplare”, a spus el.

Preşedintele delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borbely Csaba, şi comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, au susţinut ieri o conferinţă de presă privind îmbunătăţirea managementului carnivorelor mari pentru menţinerea echilibrului ecologic şi a prevenirii conflictelor dintre om şi acestea.


AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*