Guvernele trec, euro se întoarce spre 4,55 lei

Odată trecută criza guvernamentală provocată de luptele interne din PSD și acceptarea de către președintele Iohannis a ”domnului Tudose” drept noul premier al guvernului PSD-ALDE, leul a putut să preia tendința apreciativă din regiune.

Privind retrospectiv se poate spune că minicriza, având în vedere lungimea ei în timp, nu a avut efecte semnificative, nivelul deprecierii fiind unul mai mic de 1%. De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat, de mai multe ori, că leul nu are oricum spațiu de apreciere în acest an.

Perioada 22 – 28 iunie​ a debutat la 4,5915, după ce euro atinsese, cu o zi înainte maximul ultimilor aproape cinci ani, de 4,5987 lei. Trebuie remarcat faptul că moneda unică nu a trecut în piață de pragul critic de 4,6 lei, cotațiile oprindu-se la 4,599 lei.

Votarea în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu și numirea noul premier au coborât euro la finalul perioadei analizate la 4,5563 lei. Tranzacțiile de la sfârșitul intervalului se realizau la 4,549 – 4,576 lei.

În opinia dealerilor bancari, dacă se va menține liniștea pe scena politică, euro ar putea aluneca spre nivelul de 4,5 lei.

La aprecierea leului a contribuit și interesul constant al investitorilor străini pentru titlurile de stat românești. În ultimele Finanțele au plasat bonuri cu scadența în 8 martie 2022 în valoare de 805 milioane lei. Cererea mare a permis o scădere a randamentului la 2,45% față de 3% la începutul lui martie, pentru aceeași scadență.

Perspectivele rămân pozitive, dacă avem în vedere ultimul raport al CFA România. Indicatorul de încredere macroeconomică, pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut luna trecută la un maxim istoric de 66,6 puncte.

În privința cursului euro, analiștii CFA estimeazp un curs anticipat de 4,5650, iar pentru orizontul de 12 luni, unul de 4,60 lei, valoare egală cu cea din luna precedentă.

Cursul dolarului american a început perioada cu o medie de 4,1096 lei, dar a încheiat-o la 4,0114 lei, minimul ultimelor aproape șapte luni, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,003 și 4,028 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,083 și 1,093 franci/euro, astfel că media ei s-a mișcat între un maxim de 4,2240 și un minim de 4,1753 lei, înregistrat la finalul perioadei analizate.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul intervalului între 1,1128 și 1,1390 dolari, maximul fiind atins la sfârșitul intervalului, ca reacție a declarațiilor făcute de președinții Fed și BCE.

Euro a reușit astfel să recupereze toate pierderile pe care le suferise după alegerea lui Donald Trump drept președinte al SUA, dar și a deciziei britanicilor de a părăsi UE.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*