Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu se mută pe Valea Hârtibaciului

 

După ce au fost sărbătorite pe Valea Secaşelor, în Ţara Oltului şi în Mărginime, Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu se sărbătoresc, la sfârşitul acestei săptămâni, pe Valea Hârtibaciului. Aici, în centrul atenţiei vor fi copiii, care sunt invitaţi la ferma-şcoală din Cornăţel sau în satul Săsăuş, să bea o cană de lapte proaspăt muls.

 

Gazdele acestui weekend sunt localităţile Agnita, Cornăţel, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Săsăuş şi Alţâna. De 1 iunie, capitala copilăriei va fi satul Cornăţel, din comuna Roşia. La ferma-şcoală pusă la dispoziţie de administratorul Marius Rotar vor avea loc mai multe activităţi destinate copiilor. Pe întreg parcursul zilei, organizatorii au pregătit pentru cei mici un circuit multiaventură în cadrul căruia aceştia se pot căţăra pe un panou, pot să se plimbe cu tractoraşul sau să se iniţieze în călărie cu ponei şi cu cai. De la ora 10, cei mici sunt invitaţi la biblioatelierul de creaţie şi comunicare „Copacul cu cuvinte frumoase“, dar şi la film. Caravana Astra Film le-a pregătit mai multe filme documentare educative, prin intermediul cărora vor călători în Australia, Cambodgia şi Guadelupa, iar de la ora 16, filmele îi vor purta prin Mexic, Finlanda şi Franţa. La ora 11, Palatul Copiilor din Sibiu organizează la Cornăţel cercurile de aeromodele, pictură, desen şi dans popular în cadrul unui atelier de lucru pentru copii.

Personaje de poveste

Deschiderea oficială este programată la ora 12, după care programul va continua cu un atelier de idei creative intitulat „Jocurile copilăriei“, care va include şi momente de animaţie culturală, jocuri cu mingea, diferite întreceri, campionat de schenkel sau de sărit coarda. De la ora 13, cei mici pot deveni personaje de poveste, graţie Caravanei de Teatru organizată de studenţii de la teatrologie, iar de la ora 17, Biblioteca „Astra“ a pregătit un program de animaţie culturală.

Muzică populară şi clasică

Zilele Culturale vor fi sărbătorite şi la Merghindeal, la Căminul Cultural, unde de la ora 15 are loc spectacolul folcloric „La hora satului“, în timp ce, în Stejărişu, corul bărbătesc din Iacobeni va susţine un program artistic. La Marpod, toţi cei curioşi să afle cum se prepară o poveste vor putea afla în cadrul atelierului „Borcanul cu dulceaţă de poveşti“. Sâmbătă seara, melomanii sunt aşteptaţi în Biserica Evanghelică din Agnita, la un concert de muzică clasică oferit de un ansamblu instrumental al Filarmonicii de Stat Sibiu, precum şi la un concert de cameră al corului Caedonia

Lapte ca la ţară

La Săsăuş, de Ziua Laptelui, sâmbătă, începând cu ora 10 şi până seara, organizatorii propun o manifestare culturală şi de agrement prin care se doreşte sensibilizarea populaţiei şi a turiştilor cu privire la rolul şi importanţa laptelui în alimentaţia zilnică. Toţi copiii care vor veni la Săsăuş vor primi gratuit o cană cu lapte şi se vor putea întâlni cu actorul Marian Râlea, iar copiii care nu au văzut niciodată cum se mulge o vacă vor avea ocazia să urmărească pe viu acest lucru. De la ora 14, în cadrul Târgului de ţară cu produse locale, vor avea loc demonstraţii şi degustări cu vânzare: mălai cu lapte, tort de zahăr ars, lapte de pasăre, zgoică etc.

Duminică, Zilele Culturale vor fi găzduite de Alţâna, unde, de la ora 12, se va putea face un circuit începând de la gospodăria ţesătoarei Silvia Tecoanţă, la Biserica Evanghelică şi terminând cu muzeul particular Vaida, unde se organizează degustări de produse tradiţionale. Deschiderea oficială a manifestărilor este programată la ora 12.30, la Căminul Cultural, cu un spectacol folcloric susţinut de fanfara „Muzicienii Sibiului“, ansamblul folcloric de copii „Purtata“ din Chirpăr, corul bărbătesc din Iacobeni, formaţia tradiţională din Alţâna, elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ din Sibiu, clasa de canto popular coordonată de Mariana Anghel şi clasa externă de canto popular îndrumată de Florin Părău. La final, ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” va susţine un spectacol alături de solistul Cristian Pomohaci.

Ioan CINDREA | preşedinte CJS

„Fiecare dintre cele trei ediţii ale Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu desfăşurate până acum au fost excepţionale şi cred că ne apropiem de forma maximă. Consider că Valea Hârtibaciului merită o atenţie deosebită, fiind o zonă nepoluată, şi ne dorim ca toate manifestările pregătite să fie de calitate şi să atragem, prin cultură, cât mai mulţi vizitatori, care să vrea să se reîntoarcă pe Hârtibaci ca turişti.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*