Şi ei au dreptul la viaţă (IV)

 

Marian Rusu este unul dintre cei 28 de băieţi găzduiţi de Centrul de Plasament „Gulliver”, care astăzi îşi spune cu seninătate povestea, în cadrul campaniei „Şi eu au dreptul la viaţă” derulate de Mesagerul de Sibiu. Faptul că a avut o copilărie nefericită nu îl împiedică pe Marian să creadă în şansa sa unui viitor mai bun.

La 19 ani, Marian Rusu construieşte un viitor mai bun pentru el şi familia sa

La 19 ani, Marian Rusu construieşte un viitor mai bun pentru el şi familia sa


 

Cu un tată alcoolic, Marian a trebuit să suporte de mic bătăile. La 10 ani, fugise deja de şapte ori de acasă. „Ultima oară, am reuşit să ajung cu trenul în oraş, la Botoşani, unde m-am dus direct la Protecţia Copilului şi le-am povestit tot ce se întâmplase”, îşi aminteşte tânărul care în prezent are 19 ani. La scurt timp, au divorţat şi părinţii săi, iar el a fost dat în plasament la o rudă, unde a stat câteva luni. Când n-a mai suportat bătăile celor mai mari, a fugit şi de aici şi a cerut din nou ajutor autorităţilor. Aşa s-a trezit mutat în centrul de plasament de la Truşeşti, de lângă Botoşani. A petrecut acolo şase ani. Aproape de vârsta majoratului, s-a hotărât să-şi caute mama şi pe cei trei fraţi. În tot acest timp, nu îl căutase nimeni şi nu mai ştia nimic despre ei. După lungi căutări, şi-a găsit mama, care se călugărise şi îşi ducea zilele într-o mănăstire de pe lângă Gura Humorului. Cele două surori fuseseră date în grija unei mame „sociale”, iar fratele său era încredinţat unei mătuşi.

Împăcat cu viaţa

 

În 2009, mama sa s-a mutat la o mănăstire de la Răşinari, iar în vara acelui an s-au reunit toţi acolo, pentru a-şi petrece vacanţa de vară. „Am deschis mai multe procese, pentru a putea să-l mut şi pe fratele meu şi, în martie 2010, am reuşit să-l aduc alături de mine”, povesteşte Marian. A stat alături de fratele său la centrul din Agârbiciu, în timp ce surorile sale au fost duse la centrul de fete din Orlat. În urma restructurărilor, ei au fost mutaţi la centrul „Gulliver” din Sibiu, iar fetele au ajuns la centrul de plasament „Tavi Bucur” din Cisnădie. În prezent, Marian urmează cursurile Şcolii Tehnice Postliceale „Henri Coandă” din Sibiu. Fratele său este în clasa a X-a la Liceul „Avram Iancu”. „Am picat bac-ul la matematică, însă îmi doresc să dau din nou examenul, pentru a putea să-mi iau diploma de postliceală”, explică tânărul. La „Gulliver” s-a obişnuit şi se împacă de minune cu cei trei colegi de cameră şi cu ceilalţi adolescenţi. Nu îi înţelege pe cei cărora le este ruşine sau teamă să spună că vin de la casa de copii.

 


Marian RUSU | beneficiar centrul „Gulliver”

„La şcoală colegii m-au înţeles toţi şi nu m-au judecat. Mai sunt şi unii care mă tratează diferit, însă eu nu vreau să mă cert cu nimeni. Dacă vrea cineva să se certe cu mine, se ceartă singur.”

FOTO: La 19 ani, Marian Rusu construieşte un viitor mai bun pentru el şi familia sa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*