Iarna se numără gusturile Sibiului

Județul Sibiu a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, eveniment găzduit, marți, de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“. Ceremonia a făcut parte dintr-un program mai larg dedicat acestui program, desfășurat în mai multe localități din județ.

Festivitatea a fost urmată de un adevărat festin organizat după conceptul bucătăriei ciobănești, la care au participat oficialitățile locale, ofițerii și cadeții AFT, dar și peste 180 de sibieni care s-au înscris prin intermediul site-ului oficial sibiugastronomia.ro. „Vom avea în 2019 o regiune a Sibiului plină de gust și culoare“, a promis primarul Astrid Fodor.

DANIELA CÎMPEAN | președinte Consiliul Județean Sibiu: „Împreună cu partenerii noștri, ne-am propus câteva ținte ambițioase, dintre care menționez crearea unei legături durabile între rural și urban, conservarea creativă și durabilă a tradițiilor și patrimoniului, prezența crescută a producătorilor regionali în rețelele naționale de vânzare și în special în rețeaua Lidl Romania, crearea de clustere, asociații sau cooperative ale producătorilor și ale celor care dau viață industriei ospitaliere, operarea gradual cu moneda locală SibCoin, introducerea sistemului city card, pachete turistice naționale și internaționale noi, punerea în practică a unor politici publice de încurajare a folosirii raționale a accesoriilor gastronomice din plastic, educație diversificată pentru viața sănătoasă și pentru grija față de natură.“

Experiențe împărtășite

Totodată, în perioada 11 – 14 februarie, Consiliul Județean a găzduit prima întâlnire interregională în scopul schimbului de experiență în cadrul proiectului EUREGA, proiect ce reunește ca parteneri nouă regiuni europene care fie poartă, au purtat sau aspiră la titlul de Regiune Gastronomică Europeană, cu suport metodologic din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Arte, Cultură și Turism (IGCAT), managementul de proiect fiind asigurat de autoritățile regionale din Hertogenbosch – Olanda.

Mediaș

25 de oaspeți din Egeea de Sud (Grecia), Galway (Irlanda), Kuopio (Finlanda), Hajdu-Bihar (Ungaria) și Catalonia (Spania) au avut zilnic sesiuni de schimb de experiență și vizite în județul Sibiu. Miercuri, delegația proiectului EUREGA a fost primită de autoritățile locale din Mediaș, membru al consorțiului care gestionează proiectul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, în cadrul unui eveniment care a reușit să surprindă principalele atuuri culturale și gastronomice ale zonei de nord a județului Sibiu, cu degustare de mâncare și vinuri locale. La această întâlnire cu partenerii europeni au fost prezenți primarii din zona de nord a județului, dar și oameni de afaceri și directorii instituțiilor de învățământ.

Avrig

La Avrig, discuțiile au abordat și tema albinelor, mai precis a soluțiilor comune pe care regiunile Europei le pot găsi pentru a combate mortalitatea albinelor. E o problemă gravă ce afectează polenizarea plantelor în majoritatea țărilor, mai ales din cauza pesticidelor și a insecticidelor, dar nu numai. Specialista în apiterapie Cornelia Doștețan Abălaru a prezentat experiența ApiLife și eforturile depuse pentru conștientizarea publicului.

Hosman

Apoi partenerii proiectului s-au deplasat la Moara Veche din Hosman, unde au aflat despre eforturile Asociației Hosman Durabil în sprijinul comunităților locale de pe Valea Hârtibaciului, inclusiv prin celebrele brunch-uri organizate împreună cu  Asociația My Transilvania. Johan Cotaru a prezentat inițiativa de susținere a producătorilor și furnizorilor locali de servicii sub eticheta „Din Hârtibaciu cu Drag”.

Marpod

Următoarea oprire a delegației EUREGA a fost la ferma Karpaten Meat de la Marpod, unde invitații au putut vedea condițiile în care acest producător de talie mare pune în practică principiile sustenabilității, importante pentru Regiune Gastronomică Europeană, cum educă publicul cu privire la consumul de carne de vită de calitate, de la amimale crescute liber pe pajiști cu un bogat conținut nutrițional și cum se asigură de consumarea întregii carcase și evitarea risipei resurselor alimentare.

Gura Rîului

Ziua s-a încheiat cu experiența extraordinară a cinei de la stâna din Gura Rîului, unde, după finalizarea sesiunilor de lucru, oaspeții au încercat și dansurile locale alături de artiștii Ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului.

Proiectul EUREGA a fost creat pentru a accelera, a spori și a asigura recunoașterea și includerea produselor alimentare și gastronomiei în strategii și politici la nivel regional, național și, european, legate de patrimoniul cultural, dezvoltarea economică, turismul, ocuparea forței de muncă și educația.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*