Îmbulzeală la har

Intervenția jandarmilor a fost, din nou, nelipsită de la slujba de Bobotează din Piața Mare. 

STREZA BOBOTEAZA Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a oficiat, alături de alţi 80 de preoţi de la toate bisericile din Sibiu, slujba de sfinţire a apei, în Piaţa Mare, unde o parte din cei 10.000 de credincioşi prezenţi nu au avut răbdare şi au forţat gardurile ce protejau Aghiazma Mare dincâteva butoaie mari de lemn şi îmbuteliată în alte 8.000 de sticle de plastic.

Îndemn ignorat

ÎPS Laurenţiu a sfinţit apa cu un mănunchi de busuioc, numit şi mătăuz, făcut în acest an de o femeie din oraşul Victoria (judeţul Braşov). Cu toate că, în predica sa, mitropolitul le-a explicat oamenilor că degeaba se înghesuie, multe persoane, mai ales în vârstă, s-au repezit spre butoaie cu sticle de plastic aduse de acasă, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor, care i-au protejat pe preoţi, relatează Agerpres. „E tare frumos dacă vă uitaţi spre seară la televizor şi veţi vedea că la Sibiu s-a desfăşurat sfinţirea apei fără îmbulzeală. Pentru că să ştiţi că nu luaţi har când vă îmbulziţi. Harul nu se dă la înghesuială, se dă în sufletul fiecăruia“, i-a îndemnat pe credincioşi, la finalul predicii, înaltul ierarh. Pe scena din Piaţa Mare au oficiat şi PS Andrei Făgărăşanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,
protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi toţi preoţii de la bisericile din oraş şi împrejurimi, care au adus cu ei în procesiune mulţimi de enoriași.

Destulă pentru toți

După slujbă, ÎPS Laurenţiu Streza a avut două explicaţii pentru cei care s-au înghesuit şi i-au nesocotit sfatul: nu se pot lăsa de obiceiul îmbulzelii, deprins în 45 de ani de comunism, sau le-a fost prea frig şi s-au îmbulzit ca să se încălzească. „Gândiţi-vă că am trăit vreo 45 de ani de cozi şi am stat la rând. După aceea, când s-a dat ceva, am început să fim nerăbdători. Oamenii, cred, unii dintre ei, din cauza frigului probabil, se înghesuie, ca să le fie mai cald un pic. Dar uitaţi-vă că s-au liniştit dacă le-am spus că sunt 8.000 de sticluţe mici şi sunt zece vase mari, pe care nu le pot duce ei acasă la câtă apă sfinţită e“, a spus el. Mitropolitul i-a asigurat pe credincioşii care nu au apă sfinţită că o mai pot procura şi în următoarele zile, din biserici. Din Aghiazma Mare e bine să se guste, înainte de mâncare, timp de 40 de zile, începând cu Boboteaza şi de fiecare dată când postim, spune ÎPS Laurenţiu Streza.

CITAT ÎPS Laurențiu Streza | Mitropolitul Ardealului
„Aghiazma se păstrează în Catedrală şi în biserici, unde sunt vase speciale unde credincioşii pot să o ia toată săptămâna aceasta sau când doresc ei. Acum, 40 de zile, se ia aghiazmă. Credincioşii iau şi gustă înainte de a mânca, dimineaţa, e un fel de prelungire a sărbătorilor. Dacă posteşti, de exemplu, dacă ai o perioadă deosebită, vrei să faci să te împărtăşeşti, oricând se poate gusta, nu e interzis. Nu te duci şi mănânci şi pe urmă mai iei un pahar de aghiazmă şi după aceea te omeneşti în continuare, dacă vrei să îţi fie de folos.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*