Imperiul se prăbușește, Tribuna sărbătorește!

Aflat în beciurile Poliţiei din Sibiu, magnatul Ilie Carabulea poate auzi sunetul petrecerii celor de la Tribuna, fostul ziar al lui Slavici, fostul ziar comunist sau, mai bine spus, actualul ziar al puşcăriaşului Carabulea. Angajaţii petrec şi patronul se uită printre zăbrele. Şi asta nu este tot.

(T)

De mai bine de o săptămână, Ilie Carabulea este încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu, după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ASF-Carpatica. După încheierea formalităților, Carabulea va fi transferat la Penitenciarul Aiud.

Faliment în lanț pentru Carabulea

Necazurile se ţin lanţ de milionarul sibian Ilie Carabulea. Societatea de asigurări, Carpatica Asig, a falimentat. Imediat, Banca Comercială Carpatica, după pierderi de 25 de milioane, a anunţat că va închide patru unităţi din Bucureşti. Numai la firma de asigurări, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum și 11.338 cereri de deschidere dosare daună. Banca Carpatica, mândria lui Ilie Carabulea, a fuzionat prin absorbţie cu Patria Bank.

Datorii de 100 milioane de euro!

La cea mai puternică firmă sunt cele mai mai probleme. Atlassib a intrat în faza de executare pentru datorii uriaşe la ANAF. Pentru a suspenda executarea silită, s-a stabilit o cauţiune de 476.430 de lei. Potrivit articolului 719 din Codul de Procedură Civilă, se plăteşte o cauţiune de 14.500 de lei, la care se adaugă 0,1 la sută din ce depăşeşte un milion de lei. Un calcul simplu arată că datoria pretinsă de ANAF depășește 100 de milioane de euro. Se vede treaba că măreaţa companie cu mii de angajaţi nu găsit aproape 100 de mii de euro să plătească această cauţiune şi a apelat la ajutorul public.

Pe 31 ianuarie 2017, lucrurile s-au complicat şi pentru Horticola, o altă firmă cu care se mândrea Carabulea. Tot atunci, judecătorul sindic a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă. Colac peste pupăză, Tipo Trib, tipografia la care se tipărea cotidianul Tribuna, a intrat şi ea în acest cerc vicios. Utilajele tipografice îi vor fi vândute la licitaţie.

Mașina directorului de la Tribuna, parcată de ani buni la subsolul de la ASTRA

Deşi Biblioteca Județene Astra nu are nevoie de utilajele de la Tribuna, sursele noastre spun că la Consiliul Judeţean Sibiu este tot mai discutată această variantă. Nici măcar faptul că, de ani buni, directorul de la Tribuna foloseşte garajele Bibliotecii Astra din centrul unui oraş supraaglomerat nu a stârnit nici o bănuială. Poate doar acum, când Astra încearcă să cumpere utilajele tipografiei de la Tribuna. Am încercat să aflăm părerea directorului ziarului Tribuna, Mircea Biţu, ultimul flaşnetar comunist, absolvent al vestitului „Ştefan Gheorghiu“. „E parcată acolo pe un loc liber, nu poate oricine. În momentul în care locul n-o să mai fie liber, n-o să mai parchez. Nu-i nimica ciudat, nu-i nici o șmecherie, nu-i nici un aranjament. Maşina mea stă acolo… Iarna, când e frig, când e mizerie, stă acolo, care-i problema?“, ne-a spus Bițu. În ciuda spuselor acestuia, mașina arată atât de prăfuită, încât e greu de crezut că a fost mișcată din loc în ultimii ani.

Mașina directorului Bițu, „uitată” în garajul Bibliotecii Județene

Tocmai asta nu știe patronul Carabulea

Relația bună a directorului Bițu cu unii din conducerea Consiliului Județean pare să conducă la ideea că utilajele de tipărit de la Tribuna fac cu ochiul unor cercuri de interese. Cum am mai spus, zilele acestea Tribuna petrece la un festival plătit din bugetul local. Singurul care suferă este patronul Carabulea, care ar putea auzi printre gratii melodia „Omul de inimă rea”, cântată de Andra la Festivalul Tribuna.

(T)

3 Comments

  1. fain… distractie placuta!

  2. Nicolae Tarcea says:

    Acest puscarias isi merita soarta. Lacomia l-a impins spre afaceri murdare si concluzia nu poate fi decat una singura. Multi ani de puscarie. O merita din plin iar pentru recuperarea datoriilor statul ar trebui sa actioneze urgent punand sechestru asigurator pe bunurile care, inca, n-au fost dosite. Se vede treaba ca pilele lui din justitie nu l-au mai putut salva. Pacat ca in aceste afaceri murdare si-a impins si pe unul de copiii lui care nu merita sa faca puscarie la o varsta asa de tanara.

  3. alzara medic Sibiu says:

    Antreprenorii nu au măsură ; de aceea s – au imaginat instituţiile reglatoare ; ele sunt vinovate ( au fost şi sunt supraplătite); aceşti oameni bine struniţi duc societatea înainte .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*