4,5 milioane de euro prin cel mai amplu proiect de până acum al Agenției pentru Protecția Mediului | VIDEO

Până în aprilie 2016, Sibiul va mai avea încă 10 km de cabluri de electricitate și comunicație îngropate. De asemenea, sediul APM Sibiu va fi complet reabilitat în contextul schimbărilor climatice, iar în județ va fi amplasată cel puțin o stație meteo performantă.

Toate aceste investiții vor fi posibile ca urmare a unui proiect cu finanțare europeană ce va fi derulat de APM Sibiu. Valoarea proiectului derulat în premieră națională se apropie de 5 milioane de euro.

Finanțare norvegiană

Agenţia sibiană este promotorul și beneficiarul proiectului „Calea verde spre dezvoltare durabilă“, care face parte din cadrul Programului RO07 – Adaptare la Schimbări Climatice“, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Lichtenstein) și se derulează în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016. Ministerul Mediului, în calitate de operator de program, a aprobat proiectul în data de 30 noiembrie 2014, iar contractul de finanțare între minister și APM Sibiu a fost semnat în data de 8 ianuarie 2015.

Cel mai mare proiect

Ieri, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Bogdan Trif, a prezentat etapele proiectului și care sunt beneficiile pentru confortul sibienilor. Proiectul este în valoare de 4.497.644 euro (din care 85% reprezintă grantul oferit prin Mecanismul Financiar al SEEE și restul cofinanțarea din bugetul național) și este cel mai mare proiect accesat de către o agenție de mediu din țară, atât din punct de vedere financiar, cât și ca anvergură a lucrărilor. Proiectul va fi implementat de APM Sibiu, având ca parteneri Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia, Administrația Națională de Meteorologie, primăriile din Sibiu, Brașov și Tg. Mureș și Universitatea „Lucian Blaga“.

Investiții derulate

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbări climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la aceste schimbări. „Proiectul este rezultatul muncii de echipă, realizată de către colectivul APM Sibiu“, a subliniat Trif. Una dintre principalele investiții se referă adaptarea sediului agenției la schimbările climatice, respectiv dotarea clădirii cu sisteme de încălzire, răcire și ventilație bazate pe pompe de căldură și panouri solare, sistem de captare și recirculare a apei de ploaie, acoperiș verde și sisteme de termoizolație. Actualul sediu are o vechime de 20 de ani și, cu toate că la vremea respectivă a fost unul dintre cele mai moderne din țară, trecerea anilor a făcut ca întreținerea și funcționare acestuia să fie destul de costisitoare.

Pe străzile principale

Peste 10.000 de metri liniari de cabluri electrice și de comunicații vor fi introduse în subteran, pe bulevardele Victoriei, Milea, Coposu, Șos. Alba Iulia și Calea Dumbrăvii, fiind inclusă repararea covorului asfaltic. De această parte a proiectului se va ocupa Primăria Sibiu, va coordona și licitațiile publice, pentru care este prevăzut un buget de aproape un milion de euro. Totodată, APM are în vedere plantarea a 30 de arbori cu creștere rapidă în stațiile de autobuz, cu rol de protecție în zilele toride.

Stații performante

Prin intermediul programului vor fi achiziționate trei stații meteorologice performante, în județele Sibiu, Mureș și Brașov, pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, care vor fi integrate în rețeaua națională. Datele obținute vor contribui la elaborarea de prognoze și avertismente pentru evenimente meteo severe, cu scopul de a oferi informații în timp real.

Componenta educativă

De asemenea, în cadrul proiectului se vor realiza strategii cu planuri de acțiune privind adaptarea la schimbările climatice pentru sectoare precum transport, energie sau construcții și vor fi instruite 300 de angajați ai autorităţilor şi instituţiilor publice, ONG-urilor de profil, agenţilor economici şi mass-media, în domeniul adaptării la schimbări climatice. ULBS va implementa un modul educațional pentru studenți, inclus în programa de învățământ.

Bogdan TRIF | director executiv APM Sibiu:
„Vom contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu la nivelul Regiunii 7 Centru, prin sprijinirea autorităților locale în găsirea celor mai bune soluții de adaptare la schimbări climatice. La nivel central, APM Sibiu este considerată un model, fiind la ora actuală pe locul întâi în privința numărului de proiecte cu finanțare europeană accesate în calitate de beneficiar sau partener.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*