În vacanță pe banii statului

litoral

Voucherele de vacanță vor putea fi folosite doar în turismul românesc, a subliniat ministrul Economiei

 

Cei 137.000 de salariați din județul Sibiu pot primi vouchere de vacanță în limita a șase salarii minime brute, care vor putea fi folosite doar în turismul românesc. Normele de aplicare a legislației privind acordarea acestor bonuri valorice au fost aprobate marți, prin Hotărâre de de Guvern.

Voucherele emise de unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice sunt acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă. Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, în județul nostru își desfășoară activitatea 10.402 angajatori publici sau privați, cu un total de aproximativ 137.000 de salariați.

Gata cu banii sau primele la stat

Potrivit Legii, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, în limita a șase salarii medii pe economie, respectiv 6.300 de lei. Pe de o parte, angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor primi doar vouchere, nu şi bani sau prime de vacanţă. Totodată, este important de menționat că voucherele vor putea fi folosite doar în turismul românesc.
De asemenea, se introduce un nou sistem, acela a emiterii voucherelor de vacanţă pe suport electronic. Cele care sunt tipărite în suport electronic, cât şi cele pe suport de hârtie, vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea de la care achiziționează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare emise de ANT. Pe site-ul www.turism.gov.ro va fi postată lista acestor unități.

Facilități fiscale

Acest sistem de vouchere de vacanţă păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale. În plus, emiterea vouchersavoy mamaiaelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui actor care respectă condiţiile.
Toţi reprezentanţi grupurilor parlamentare au susţinut adoptarea acestor prevederi, considerând că ea relansează turismul românesc. Recent, legea a fost promulgată și de preşedintele Klaus Iohannis.
Acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, după adoptarea ordonanţei privind vouchere de vacanţă, arătând că prevederile vor intra în vigoare în 30 de zile de la promulgare. El a adăugat că salariaţii de la stat, respectiv bugetarii vor primi aceste vouchere, iar în privinţa angajaţilor de la societăţile private este opţională primirea voucherelor. Întrebat dacă este obligatoriu acordarea voucherelor la stat, Tudose a răspuns: „Da, la stat sunt obligatorii pentru toată lumea“. „Până la urmă este şi un mod de a ne proteja economia. Statul dă nişte bani pentru vacanţe, ideea este ca aceşti bani să rămână investiţi sau să fie repuşi în circulaţie în România. Nu să reglăm economiile altor state”, a mai adăugat ministrul.

Șeful primarilor din județ așteaptă banii

Președintele Asociației Primarilor de Comune din județul Sibiu, Toader Roman, afirmă că promulgarea acestei legi vine în folosul funcționarilor publici. „Salariile în primării sunt mici, iar volumul de muncă este foarte mare. Funcționarii publici merită aceste vouchere de vacanță, pentru că altfel ar fi fost foarte greu să plece cu familiile în vacanță. Deocamdată, nu știm când vor fi alocați bani, însă, din informațiile pe care le avem, fondurile vor fi asigurate în urma rectificării din luna iulie“, afirmă Roman. Edilul din Blăjel mărturisește că a trecut ceva timp de când și-a permis să-și părăsească biroul pentru trei zile. „Și atunci era tot în interes de serviciu: o întâlnire a primarilor de comune“, își amintește el.

Mihai TUDOSE | ministrul Economiei

„În ceea ce priveşte salariaţii la stat, bugetarii vor primi aceste vouchere. La privat este opţional, poate să primească voucher sau în continuare suma de bani, cel puţin anul acesta.“
6.300
lei este valoarea maximă a voucherelor pe care le poate primi un salariat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*