Încă un monument salvat cu bani europeni: biserica evanghelică fortificată Sf. Magdalena din Ruja

Biserica fortificată din Ruja primește o șansă pentru viitor, prin intermediul unui proiect finanțat cu fonduri europene. Cu un clopot din anii 1500, care se mai află și astăzi în turn, monumentul își va recăpăta strălucirea și va deveni un obiectiv turistic important pentru județul Sibiu.

Încep lucrările de reabilitare a bisericii evanghelice fortificate din Ruja, sat aparținător al orașului Agnita / foto: Mihai Colibaba

„Prin proiectul de restaurare a bisericii, avem șansa să îi redăm strălucirea de odinioară, dar avem și șansa să contribuim la dezvoltarea, mai ales turistică, pe Valea Hârtibaciului. Țin să mulțumesc celor implicați, mai ales firmei de consultanță care a întocmit acest proiect și care a făcut toate demersurile necesare ca el să se concretizeze. Mulțumesc HOG Ruja, fără insistența căreia acest proiect poate nu ar fi fost pornit“, a declarat Reinhardt Boltres, parohul evanghelic din Agnita.

Moment de bucurie

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 24 de luni, în cadrul proiectului „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Ruja“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementat de către Parohia Evanghelică Ruja. „Contractul de finanțare s-a semnat în 2 februarie 2018 și iată că, după o muncă asiduă, ne aflăm, în sfârșit, în faza de demarare a lucrărilor. Investiția urmărește creșterea atractivității turistice a monumentului, dar și a zonei. Este prevăzută și digitizarea obiectivului, astfel încât să poată fi accesibil și utilizatorilor de internet“, arată Elena Curcean, din echipa de management care se ocupă de implementarea proiectului.

Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, a transmis un mesaj emoționant din partea lui Martin Bierkoch, președintele Asociației sașilor din Ruja. „Biserica noastră nu este cea mai mare, dar pentru noi este cea mai frumoasă, pentru că majoritatea rujenilor au fost aici botezați, au fost confirmați, au fost cununați în fața altarului și o bună parte dintre ei sunt un pic mai sus acolo în deal, în cimitirul satului. În Ruja, unde strămoșii noștri au găsit liniștea interioară și forța, în orele grele, în rugăciune, acolo unde ne vedem rădăcinile identității noastre și ultima bucățică de patrie pe care dorim să o păstrăm în continuare cu sprijinul dvs. și a acestui proiect“.

Obiectivele proiectului

Proiectul are o valoare totală de circa 1,394 milioane lei, din care 1,314 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Prin această investiție, se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Ruja și introducerea acestuia în circuitul touristic real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului annual de vizitatori, de la 175 la 355.

Desfășurarea lucrărilor

Demeter Zsolt, reprezentantul firmei care desfășoară lucrările, a trasat, în linii mari, graficul după care se va ghida: „Important pentru noi este să redăm valoarea acestei construcții. Începem lucrările cu desfacerea tencuielilor cimentoase la exterior, ca să permitem pereților să se usuce cât mai mult timp, după care vom continua cu șarpanta și acoperișul navei, apoi vom trece la turnul bisericii, iar la sfârșit o să facem amenajări exterioare, trotuare“.

Lucrările de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la ansamblul bisericii vor dura doi ani / foto: Mihai Colibaba

Comunitate căreia îi pasă

Vizibil emoționat, curatorul Daniel Andree a dezvăluit celor prezenți că munca sa de ani buni e pe cale să dea roade. „Mă bucur că există o comunitate căreia îi pasă de patrimoniul construit, ceea ce din păcate la nivel de țară cam lasă de dorit. Doresc să-i felicit pe inițiatorii proiectului și comunitatea care a făcut posibil ca noi, astăzi, să ne aflăm aici“, a răspuns Dan Pascariu, diriginte de șantier.

Biserica cetate

Biserica poartă hramul Sfintei Magdalena, este construită la începutul secolului al XV-lea și a fost fortificată la începutul secolului al XVI-lea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*