INFOBIZ CU CIPRIAN FARAON Candidezi? Fii responsabil!

Suntem în plină campanie electorală. Candidații se întrec în idei, promisiuni, viziuni. Susținătorii acestora duc „războiul” în online. Direct sau indirect, cu diplomație sau nu, având în vedere că este un singur tur de scrutin, dar evitându-se încă metodele dâmbovițene, se dorește inducerea unui vot negativ la adresa primarului în funcție, indiferent de localitatea pe care o reprezintă în județ. Se folosesc tehnici de comunicare care transmit pozitiv, calitățile (vreau să sesizați și ghilimelele nepuse) unui candidat în comparație cu ce-i lipsește celui în funcție.

Ne sunt promise spitale, tren periurban, stadion relocat, parcări subterane și supraterane, piste sigure pentru bicicliști, spații verzi, aqua-park ș.a.m.d. Nu cred că a scăpat ceva, ce noi sibienii să ne fi dorit și să nu fi primit. E drept, ca promisiune. Faptele, cel mai probabil, se vor lăsa așteptate.

Din dorința de a convinge electoratul, însă lipsiți de experiență administrativă sau măcar de experiența administrării unei afaceri responsabile, ori pur și simplu mânați de dorința de a conduce cu orice preț destinul urbei, chiar dacă pălăria este prea mare pentru unii dintre ei,  candidații, o bună parte dintre ei,  înteleg să nu dezamăgească electoratul, transmițând printr-un marketing de gherilă, tot ce vor să audă. Pe principiul „totul, dar nimic”, important este rezultatul: schimbarea primarului în funcție.

Mi-ar fi plăcut să văd mai multă responsabilitate din partea candidaților. Mi-ar fi plăcut, ca persoană implicată în antreprenoriat, să văd o fundamentare a tuturor promisiunilor ori viziunilor candidaților, prin prisma bugetului. O proiecție bugetară multianuală și un plan de investiții, măcar pentru cei 4 ani de mandat. Ar fi mult mai credibil programul de guvernare locală a fiecăruia. Lipsesc în toate programele prezentate sursele de finanțare, surse principale dar și surse alternative. Sursele principale, veniturile la bugetul local, într-o proiecție bugetară, pot oricând suferi modificări, vedeți rezultatul pandemiei. Bugetele locale sunt puternic afectate de criza COVID, îngrijorările pentru ceea ce urmează, o spun țările cu economii puternice, nu sunt de ignorat. Doar pentru că este campanie electorală, nu justifică lipsa de responsabilitate. Cel puțin nu pentru cei care doresc să conducă urbea. Motiv pentru care, dacă tot vă lansați în promisiuni, asigurați-vă întotodeauna că aveți surse alternative pentru finanțare, indiferent de situație.

Nu am văzut în niciun program de guvernare locală, în rândul candidaților anunțați, făgăduința că vor face politica comunității și nu a partidelor ori intereselor de grup pe care-i reprezintă. Un candidat anunța în urmă cu ceva timp că programul de guvernare locală va fi făcut de către partid, urmărind linia acestuia, el nefiind de „capul lui”, nefiind atributul său. În opinia mea, poate greșită, candidatul trebuie să se regăsească întru totul în acel program.

Nu am citit sau auzit vreo făgăduință a unui candidat că, odată ales, va respecta și promova orice proiect propus de unul dintre consilierii votați în Consiliul Local sau Consiliul Județean, indiferent de culoarea politică, dacă acel proiect este în folosul comunității. Așa cum nu am auzit că se va asigura cerând public, la nevoie, mai multă responsabilitate din partea consilierilor, încurajându-i să vină cu proiecte de hotărâri de consiliu. Consilierii nu sunt subordonați primarului sau președintelui Consiliului Județean, aceștia din urmă ar trebui sa nu facă exerciții de imagine, blocând sau descurajând consilierii în a genera proiecte pentru comunitate, doar pentru ca nu aparțin lor sau partidului pe care-l reprezintă.

Nu am regăsit în discursul candidaților o preocupare reală față de mediul de afaceri sibian sau chiar de comunitate. În condiții de criză economică, ar trebui să propună măsuri care să-i susțină, în perioada următoare, uzând de pârghiile legislative avute la îndemâna unui primar ori președinte de Consiliu Județean.

Ori toate aceste normalități nu sunt asumate de niciun candidat, cel puțin până la acest moment! Însă nu e târziu! Oamenii vă votează pentru viziunea voastră, pentru ceea ce ați făcut sau veți face. Fiți responsabili!

Ciprian FARAON

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*