Îngheaţă pe străzi

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu a început patrularea pe timp de noapte, împreună cu cei de la SMURD, pentru a ajuta persoanele fără adăpost. Odată cu sosirea îngheţului, au crescut şi solicitările la adăpostul de noapte din Turnişor.

Adăpostul din Turnişor funcţionează aproape la capacitate maximă. „Sunt persoane care vin tot anul la adăpost, însă acum, în perioada rece, sunt mai mulţi. Adăpostul de noapte sunt găzduiţi de la ora 19.00 până la 7.00 dimineaţă şi primesc şi o masă caldă, iar cei care doresc pot face duş“, declară administratorul Constantin Miu.

 

Patrulează pe timpul nopţii

 

Ca şi în anii trecuţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu, împreună cu cei de la SMURD, a început misiunile de patrulare pe perioada nopţii, între orele 20.00 şi 4.00. „Deocamdată nu am avut cazuri de persoane căzute în stradă. Sunt anumite zone unde se adăpostesc oamenii străzii, pe care le-am identificat în anii anteriori: pasajul Gării, viaductul din Vasile Aaron, gara mică, la barieră în zona Spitalului de Psihiatrie sau în Hipodrom, pe strada Plugarilor, unde era o centrală dezafectată“, explică Alina Tărnăuceanu, directorul medical al SAJ Sibiu. De asemenea, reprezentanţii ambulanţei solicită şi în acest an sprijinul firmelor de taxi care ar putea semnala eventualele cazuri urgente. „Anul trecut am colaborat bine şi am avut cazuri semnalate de taximetrişti la numărul de urgenţă 112“, precizează Tărnăuceanu.

 

Şi în biserici

 

În aceste zile, şi Mitropolia Ardealului s-a gândit la persoanele mai puţin norocoase, care riscă să moară de frig sub cerul liber. „Ca şi în anii trecuţi, lăcaşurile de cult din municipiul Sibiu oferă o masă caldă şi, în condiţii de ger, chiar şi adăpost pentru persoanele nevoiaşe care ne cer ajutorul. Există câteva parohii pregătite în orice moment să-i primească pe cei fără adăpost şi să le ofere tot sprijinul”, a anunţat preotul Nicolae Rusu, consilier social al Mitropoliei Ardealului. Astfel, Biserica „Naşterii Domnului”, de pe strada Constituţiei, oferă o masă caldă zilnic pentru 50 de persoane nevoiaşe, iar dacă temperaturile scad sub -12 grade Celsius, poate asigura adăpost peste noapte pentru tot atâtea suflete. Biserica din Valea Aurie, prin Asociaţia „Sf. Nicolae”, oferă de asemenea adăpost şi cantină pentru 40 de oameni ai străzii. Biserica de pe Ştefan cel Mare, care poartă hramul Arhanghelilor „Mihail şi Gavriil“ oferă masă pentru 40-50 de persoane, iar în caz de forţă majoră şi temperaturi foarte scăzute, preotul de aici, Gheorghe Sebu, oferă şi adăpost oamenilor fără casă. O dată pe săptămână, pot servi o masă caldă aproximatov 30 de oameni şi la Biserica „Înălţarea Domnului”, de pe bulevardul Mihai Viteazu, unde paroh este Achim Băcilă. Dacă e ger, şi aici se pot adăposti cei care nu au unde dormi. Hrană pentru cei nevoiaşi sau oamenii străzii oferă în aceste zile friguroase şi Biserica din Groapă şi biserica azilului.

 

Un nou adăpost?

 

În cadrul ultimei şedinţe a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Sibiu, consilierul judeţean Adrian Besoiu a solicitat construirea unui nou adăpost pentru persoanele care trăiesc pe stradă. „Constatăm prezenţa în oraş a tot mai multor oameni fără adăpost, pe care trebuie să îi diferenţiem de cerşetori. Consider că avem datoria, ca şi aleşi locali, să manifestăm o grijă minimală faţă de aceşti semeni. Mă gândesc ca, împreună cu colegii mei consilieri, să iniţiez un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea şi susţinerea de către Consiliul Judeţean Sibiu a unui centru pentru această categorie socială defavorizată“, a apreciat Besoiu. Soluţia propusă ar ajuta şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în special secţia de Terapie Intensivă, unde pe timpul iernii numărul pacienţilor fără adăpost este în creştere. În prezent, în municipiul Sibiu funcţionează un singur adăpost de noapte, susţinut parţial de Primăria Sibiu în baza unui parteneriat.

 

Vremea se încălzeşte

 

Temperaturi scăzute se vor înregistra inclusiv în această noapte, când meteorologii anunţă temperaturi cuprinse între -15 şi -25 de grade. De mâine, temperaturile vor reveni treptat la normalul perioadei, urmând ca duminică să se înregistreze între 4 şi 12 grade în Transilvania, însă sunt şanse să revină şi precipitaţiile. În cazul în care vor reveni ploile, acestea nu vor depăşi 15 litri pe metru pătrat.

 

Constantin MIU | administrator adăpost

 

„În prezent, din 46 de locuri disponibile, 40 sunt ocupate.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*