Instanța supremă a decis: Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate!

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins astăzi recursul Agenției Naționale de Integritate (ANI) și a decis că fostul primar al Sibiului, președintele Klaus Iohannis, nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate

Judecătorii de la instanța supremă au respins ca nefondat recursul ANI și au menținut o decizie din 25 septembrie 2013 luată de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care s-a stabilit că Iohannis nu s-a aflat în incompatibilitate. În consecință, raportul întocmit de ANI în acest caz a fost anulat, decizia fiind definitivă.

Președintele Klaus Iohannis salută decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul procesului său cu Agenția Națională de Integritate și își afirmă încrederea în profesionalismul și independența sistemului judiciar, recomandând tuturor oamenilor politici să răspundă cu promptitudine solicitărilor din partea Justiției.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul procesului dintre domnia sa și Agenția Națională de Integritate și salută decizia Instanței supreme. Astfel este confirmată soluția Curții de Apel Alba-Iulia din septembrie 2013”, precizează Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, șeful statului a fost convins, încă de la început, că nu s-a aflat într-o situație de incompatibilitate și, de aceea, nu a recurs la niciun fel de excepție care ar fi fost de natură să amâne această pronunțare.

„Domnul președinte Klaus Iohannis își afirmă încrederea în profesionalismul și independența sistemului judiciar și recomandă tuturor oamenilor politici să răspundă cu promptitudine oricăror solicitări din partea Justiției”, mai menționează sursa citată.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deținea simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține simultan atât funcția de primar al municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și SC Piețe SA (începând cu 5.08.2010 și până în prezent), încălcând dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003”, preciza atunci ANI.

Prin hotărârile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 și nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu, iar începând cu data de 5 august 2010 a deținut și calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Piețe SA.

ANI menționa ca jurisprudență relevantă în materie rapoarte care au avut același obiect de evaluare, sentințele civile din 21.11.2012 — nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA și sentința civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și primarii) emise de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a reținut existența stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*